MUNAKOISO (Solanum melongena)

Tämä tomaatin ja perunan sukulaiskasvi on lähtöisin Intiasta tai Kiinasta. Eurooppaan se on tuotu 1400-luvulla. Munakoisosta löytyy tumman sinipunaisen lajikkeen lisäksi muunvärisiä lajikkeita, keltaisia, vihreitä ja valkoisia. Syötäväksi käytetään yleensä tummanviolettia lajiketta. Myös munakoison koossa ja muodossa saattaa olla vaihtelua lajikkeen mukaan. Usein saatavilla oleva munakoiso on pitkänomainen tummanvioletti vihannes.

Munakoison hedelmäliha on vaaleaa ja hiukan sienimäistä. Maku on mieto ja neutraali. Se pääsee oikeuksiinsa vasta kun munakoisosta valmistetaan ruokaa. Munakoiso sopii hyvin kasvismuhennoksiin, pata- ja laatikkoruokiin. Laatikkoruoista ehkä tunnetuin on kreikkalainen musaka ja pataruoista ranskalainen ratatouille. Munakoiso sopii myös grillattavaksi marinoituna.

Munakoiso on kylmänarka, alle 7 asteen lämpötilassa se paleltuu ja hedelmään tulee ruskeita laikkuja. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +8 - +12 astetta.