MAA-ARTISOKKA (Helianthus tuberosus)

Maa-artisokka on peräisin Pohjois-Amerikasta, josta se tuotiin Eurooppaan 1600-luvulla. Maa-artisokan kasvu vie pitkän aikaa, ja artisokkasato korjataan vasta myöhään syksyllä. Maa-artisokan voi jättää myös maahan talvehtimaan ja korjata seuraavana keväänä.

Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Ohut kuori on väriltään ruskehtava, hedelmäliha valkea ja mehukas. Miedonmakuisen maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Siksi maa-artisokat sopivat erittäin hyvin diabeetikkojen ruokavalioon. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, eikä lainkaan rasvaa. Kuorittu maa-artisokka tummuu helposti, joten se tulee säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä.

Maa-artisokkaa käytetään keittoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin ja gratiineihin. Sitä voi myös käyttää perunan tavoin keitettynä tai muhennoksena. Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla.

Maa-artisokkaa säilytetään kylmässä +2 - +5 asteessa. Maa-artisokka ei säily kovinkaan hyvin.