KAURAJUURI (Tragopogon porrifolius L.)

Kaurajuurta on viljelty 1700-luvun alussa useissa Euroopan maissa. Mustajuuren viljelyyntulo kuitenkin syrjäytti kaurajuuren, joka nykyään onkin harvinaisuus.

Kaurajuuri on 20-30 cm pitkä ja läpimitaltaan vain 2-3 cm. Juuri on kärjestä kapeneva ja siihen kehittyy runsaasti sivujuuria. Kuori on kermankeltainen ja malto valkea. Leikattaessa juurta siitä pursuaa maitiaisnestettä, joka värittyy nopeasti ruskeaksi.

Kaurajuuren hiilihydraatiesta huomattava osa on inuliinia. Sen sanotaan maistuvan osterilta. Kaurajuurta käytetään keitoissa ja muhennoksissa. Lisäksi kaurajuuren nuoria lehtiä ja keväällä juuresta puhkeavia versoja käytetään salaatteihin.

Kaurajuuri säilytetään kosteassa ja kylmässä (+ 0). Kuivissa oloissa kaurajuuri nahistuu nopeasti.