BASILIKA
(Ocimum basilicum)

Basilika on miedon makuinen. Sen suuret ja pehmeät lehdet ovat joko vihreät tai viininpunaiset. Basilikasta on olemassa myös eri makuisia lajikkeita, mm. sitruunan tai kanelin makuista basilikaa. Basilikan maku johtuu sen sisältämistä eteerisistä öljyista, jotka haihtuvat helposti ruuanlaitossa. Siksi se kannattaa lisätä ruokaan vasta ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa. Basilika sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin mutta sitä käytetään myös salaateissa, pastaruuissa, keitoissa, munaruuissa ja vihannesruuissa. Basilika sopii hyvin kalan ja vaalean lihan kuten vasikan ja kananpojan seuraksi. Sitä voi myös syödä sellaisenaan leivän päällä.

Basilika ei kestä kylmää eikä vetoa, vaan se säilytetään huoneenlämmössä, mielellään vielä vesiastiassa ettei se kuivuisi.