Vuoden 2004 vihannes on palsternakka


Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat valinneet palsternakan Vuoden vihannekseksi 2004. Valinnalla halutaan edistää palsternakan viljelyä ja monipuolistaa sen käyttöä.

Luonnonkasvista eurooppalaisiin ruokapöytiin

Palsternakka on Euraasiassa jo kauan tunnettu monipuolinen hyötykasvi. Sitä on käytetty lääkekasvina ja vähitellen se on tullut osaksi eurooppalaista ruokakulttuuria. Palsternakka otettiin viljelyyn todennäköisesti jo Rooman valtakunnan aikana Italiassa, jossa aluksi kasvatettiin villipalsternakkaa. Näistä kannoista valikoitui vähitellen paksujuurisia tyyppejä viljelykasveiksi. Palsternakkaa viljeltiin hyvin yleisesti eri puolilla Eurooppaa aina 18. vuosisadalle saakka, jolloin peruna ja porkkana syrjäyttivät sen eurooppalaisten ruokapöydissä. Muistona viljelyn ”kulta-ajoista” palsternakkaa kasvaa viljelykarkulaisena eri puolilla Eurooppaa, myös meillä Suomessa. Erityisesti saksankielisissä maissa palsternakka on säilyttänyt asemansa eräänlaisena herkkujuureksena.

Lue lisää