Sök efter växter

Pelargoni


PELARGONI (Pelargonium zonale- hybr.)

Pelargonilla eli pielikillä on tiivis, pallomainen kukinto ja loistavat kukat. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta ruusunpunaisen kautta punaiseen ja tummanpunaiseen. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja. Pelargonioita on sekä riippalajikkeita että pystykasvuisia lajikkeita. Joillakin lajikkeilla on lehdissä tumma kehämäinen juova.

Pelargonia voidaan käyttää huonekasvina, mutta yleisimmin sitä käytetään ulkokukkana erilaisissa istutuksissa ja parvekkeilla. Se kasvaa 30-40 cm korkeaksi.

Pelargoni viihtyy parhaiten aurinkoisilla ja suojaisilla paikoilla. Tavallisen pelargonin sateen- ja tuulenkesto on hyvä, joten joitakin lajikkeita voidaan istuttaa ulos taivasalle, jopa puolivarjoon laatikoihin ja penkkeihin. Kerrottukukkaiset lajikkeet sekä jalo- eli englantilaiset pelargonit menestyvät parhaiten suojaisella parvekkeella tai sisätiloissa.

Pelargonit pitävät melko viileästä ja kukkivatkin kiitollisesti syksyyn asti. Se sietää hyvin kuivaa ilmaa. Kastelu ja lannoitus saavat olla kasvukaudella kukinnan aikana säännöllistä, talvella niukahkoa. Kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti taittamalla sormilla koko kukkavarsi tyvestä poikki.

Pelargonit voi talvettaa 6-10 asteen lämpötilassa valoisassa paikassa. Kevään tullen ne lähtevät versomaan runsaasti, jolloin niitä voidaan myös lisätä helposti pistokkaista, jotka juurtuvat erittäin helposti. Kasvia ostettaessa ei kannata tuijottaa auki olevien kukkien määrään, vaan on etsittävä mahdollisimman voimakas ja pensasmainen yksilö.

Pelargoni on kestävä ja helppohoitoinen kasvi, jonka käyttömahdollisuudet ovat moninaiset. Se on näyttävä yksin tai ryhmässä. Pystykasvuiset lajikkeet sopivat parhaiten istutusten pääkasveiksi. Pelargonin kanssa sopivat hyvin matalammat reunuskasvit, kuten lobeliat ja tuoksupielukset.