Sök efter växter

Ruusu


RUUSU (Rosa)

Ruusut jaetaan neljään ryhmään: suuri-, puolisuuri- ja pienikukkaisiin ruusuihin sekä tertturuusuihin, joissa yhdessä varressa on useampia kukkia. Lehden väri vaihtelee lajikkeen mukaan samoin kuin kukkien muoto ja väri sekä piikkien väri. Ruusuista löytyy myös piikittömiä tai vähäpiikkisiä lajikkeita.

Ruusujen hinnoittelussa eri ruusulajikkeet muodostavat omat hintaryhmänsä sen mukaan kuuluuko lajike iso- vai pienikukkaisiin. Jokaisessa ryhmässä kukat lajitellaan virheettömyyden, kukan kehitysasteen ja varren pituuden mukaan eri laatuluokkiin, joita ovat Extra, I, II ja III-luokat.

Kun ostamme suoraan puutarhalta tai lyhennämme varsia pitkästi, kannattaa ruusut laittaa hyvin paperiin käärittynä noin 50 asteiseen virkisteveteen. Niiden annetaan olla paketissa kunnes vesi jäähtyy. Ensimmäisellä kerralla käytetään kuumaa vettä, mutta ei enää myöhemmin. Vettä on oltava varsien puoliväliin saakka. Jos ruusut nuokahtavat maljakossa, niiden varsiin leikataan uudet imupinnat ja samalla kuoritaan vartta 4-5 cm. Kukat kääritään pakettiin ja pidetään varren päitä 1-2 minuuttia kiehuvassa vedessä, jonka jälkeen paketti laitetaan haaleaan, syvään veteen. Varret leikataan aina vinoittain terävällä veitsellä ja varren tyvi kuoritaan noin 5 cm matkalta. Varren alimmat lehdet poistetaan. Ruusut kestävät noin 5-10 vrk riippuen lämpötilasta ja lajikkeesta. Kestävyys paranee, jos kukat säilytetään yön viileässä.

Leikkoruusua käytetään yksittäin, kimppuna, kukka-asetelmissa ja sekakimpuissa, joissa voidaan käyttää esim. freesiaa tai harsokukkaa korostamaan ruusun kauneutta. Kukan väri valitaan yleensä kukan saajan mukaan; naisille käytetään vaaleita ja kirkkaita ruusuja, miehille useimmiten tummempia ruusuja, kuten punaista tai keltaista. Ruusu on kauneuden, nuoruuden ja rakkauden vertauskuva.