Sök efter växter

Amaryllis


AMARYLLIS (Hippeastrum-hybridit)

Hippeastrum-suku on kotoisin Amerikan trooppisista ja subtrooppisista oloista. Aikaisemmin amaryllistä eli ritarinkukkaa viljeltiin pääasiassa ruukkukasvina, mutta sen suosio leikkokukkana on jatkuvasti lisääntynyt.

Värit vaihtelevat valkoisesta rosaan ja erilaisiin punaisen vivahteisiin. Amaryllis kannattaa ostaa silloin kun ensimmäinen nuppu on kehittynyt, nuput aukeavat hyvin maljakossa. Kukat avautuvat ja lakastuvat eri aikaan. Kuihtuneet kukat on syytä poistaa.

Amarylliksen varsi on ontto, se leikataan suoraan ja sidotaan tyvestä kumilenkillä halkeamisen estämiseksi. Maljakkovesi saa olla haaleaa ja myöhemmin viileää. Amaryllis muodostaa runsaasti limaa veteen, joten sillä on käytettävä sipulikukille suunniteltua virkistettä.

Amaryllis viihtyy tavallisessa huoneenlämmössä eikä lämpötila saa laskea alle 15 asteen. Nuppuisena ostettu kukka saattaa kestää kaksikin viikkoa. Amaryllistä käytetään isoissa sidontatöissä näyttävyytensä takia. Myös yksi ainoa kukkavarsi on kaunis, jos sen seuraksi pannaan esimerkiksi poppelinoksa.