Sök efter växter

Sinisilmä


SINISILMÄ (Exacum affine)

Exacum kuuluu Gentianaceae -sukuun ja on kotoisin Intian valtamerellä sijaitsevalta Socotran saarelta. Eurooppaan se tuli 1900-luvun alussa.

Tämä pieni tiivis keväällä ostettava ruukkukasvi on usein täynnä kukkia koko kesän. Suomenkieliseksi nimeksi vakiintunut ”sinisilmä” on harhaanjohtava, koska kasvista on myös valkokukkaisia lajikkeita. Meille sinisilmiä tuodaan lähinnä Tanskasta, sillä kotimainen viljely on melko vähäistä.

Kasvin hoito

Kotona sinisilmä kannattaa sijoittaa lämpimälle valoisalle ikkunalle, ei kuitenkaan aivan suoraan auringon paahteeseen. Ruukun multa tulisi pitää tasaisen kosteana runsaalla ja säännöllisellä kastelulla. Kuivumaan päässyt kasvi pudottaa yleensä kukkansa. Kasvuvoiman ja hyvän kukinnan takaamiseksi kannattaa antaa hieman lannoitetta läpi koko kesän, noin joka neljännellä kastelukerralla.

Sinisilmä on yleensä yksivuotinen kasvi, joten kukinnan jälkeen sitä on turha yrittää säilyttää talven yli. Vaihtoehtona valmiin kasvin ostamiselle voi kokeilla sinisilmän kasvattamista siemenestä. Kasvuaika siemenen kylvämisestä kukintaan on noin neljä kuukautta.

fdsfsdf s dfsdfdsfdsfsds