Sök efter växter

Sädelatva / Gerbera


SÄDELATVA / GERBERA (Gerbera x cantabrigensis)

Gerbera kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Aasiassa ja Etelä-Afrikan itäosissa. Siitä tunnetaan nykyisin runsaat 40 lajia. Nykyiset hybridilajikkeet polveutuvat Gerbera jamesonii -lajista, jonka brittiläinen Jameson toi Eurooppaan 1888 Transvallista Etelä-Afrikasta. Gerbera-nimen kasvi on saanut 1800-luvun alkupuolella eläneen löytäjänsä Traugott Gerberin mukaan.

Ruukkugerbera voidaan lukea uusien ruukkukasvien ryhmään. Useimmiten gerbera tunnetaan lähinnä leikkokukkana. Voimakkaan sysäyksen viljelyn lisäämiseen on antanut intensiivinen jalostustyö eri puolilla maailmaa sekä uudistunut taimituotantotekniikka. Värivalikoimasta löytyy valkoisesta lähtien lukuisia erilaisia keltaisen, punaisen ja oranssin sävyjä.

Kasvin hoito

Trooppinen gerbera menestyy varsinkin kesällä mahdollisimman valoisalla ja lämpimällä paikalla. Kasville sopii säännöllinen, tasainen kastelu. Liiasta märkyydestä, ja erityisesti seisovasta vedestä gerbera kärsii helposti. Lannoitusta on hyvä antaa noin joka kolmannen kastelun yhteydessä. Talvisin, kun valoa on niukemmin, on myös veden ja ravinteiden määrää vähennettävä. Gerberan voi saada kukkimaan uudelleen keväällä, jos se on keskitalven lepokauden viileässä paikassa. Kasvia voi lisätä jakamalla.