Sök efter växter

Krysanteemi


KRYSANTEEMI (Dendranthema Grandiflorum-risteymät)

Krysanteemi kasvaa villinä Kiinassa ja Japanissa ja sillä on näissä maissa viljelykasvina pitkät perinteet. Euroopassa on krysanteemeja viljelty leikkokukaksi ainakin 1700-luvulta lähtien. Ruukkukasvina krysanteemin viljely on yleistynyt vasta 1950-luvun jälkeen. Pääosa tuotannosta ajoittuu kevätkaudelle. Jossakin määrin viljellään ruukkukrysanteemeja myös syksyllä, mutta kesäaikana on tuotanto vähäistä.

Krysanteemin kukat voivat olla valkoisia, keltaisen, punaisen ja oranssin eri sävyjä, yksikertaisia tai kerrottuja. Kukkiakseen kasvi vaatii lyhyen, noin 11-12 tunnin pituisen, päivän. Ammattiviljelijät antavat kasveille keinotekoisen lyhyenpäivän käsittelyn, joten nykyisen kasveja voi ostaa lähes ympäri vuoden. Ruukkukasviksi tarkoitettu krysanteemi kukkii n. 20-30 cm korkuisena kasvunsäädekäsittelyjen ja latvonnan ansiosta. Luonnossa vapaasti kasvaessaan se kasvaisi noin 60-100 cm korkeaksi. Myös kotioloissa se alkaa yleensä hiljalleen venähtää. Krysanteemi onkin kertakäyttökasvi, jota ei enää kukinnan jälkeen kannata säilyttää.

Kasvin hoito

Krysanteemit viihtyvät valoisassa, mutta ei liian lämpimässä paikassa. Kastelun tulee olla melko runsasta ja säännöllistä niin, ettei multa pääse välillä kuivumaan. Krysanteemi lakastuu herkästi. Ravinteita riittää yleensä ruukussa koko kukintakauden ajaksi, joten lisälannoitusta ei tarvita.


KRYSANTEEMI (Dendranthema 'Grandiflorum-hybr.')

Krysanteemia on viljelty jo paljon ennen ajanlaskumme alkua Kiinan keisarillisissa puutarhoissa. Sen villi alkuperä on ehkä Kiinassa tai Japanissa. Japanissa krysanteemia kunnioitetaan pitkäikäisyyden symbolina. Krysanteemit symboloivat kuolemattomuutta ja henkistä voimaa, niinpä niitä pidettiinkin erikoisesti keisarin kukkina.

Krysanteemit jaetaan useisiin lajikeryhmiin kukinnon koon ja varren haarautumistavan mukaan. Krysanteemit voidaan jakaa yksinkertaisiin ja kerrottu kukkaisiin, suuri-, normaalikukkaisiin sekä terttukrysanteemeihin, joissa on useampi kukinto samassa varressa. Sadonkorjuuvaiheessa on yksikukkaisen krysanteemin oltava juuri avautunut. Monikukkaisten krysanteemien nupuista tulee osan olla auki myyntihetkellä. Monikukalliset krysanteemit hinnoitellaan kukkien ja nuppujen lukumäärän mukaan. Hinnoitteluun vaikuttavat myös kukkien varren pituus ja kukkien virheettömyys.