Sök efter växter

Huonevehkat / Kallat


HUONEVEHKAT / KALLAT (Zantedeschia)

(Valko)Huonevehka (Z. aethiopica)
Keltahuonevehka (Z. elliottiana)
Rusohuonevehka (Z. rehmannii)

Vehkat kuuluvat Araceae -heimoon. Kahdeksan tunnettua Zantedeschia -lajia ovat kotoisin Afrikan keski- ja eteläosista. Luonnossa nämä vehkat kasvavat kosteilla, suoperäisillä niityillä, jotka kesän ajaksi kuivuvat. Paksu ja mehevä juurakko säilyy kuitenkin hengissä kuivan ajan yli. Vehkoja käsiteltäessä on huomioitava, että polttava kasvineste aiheuttaa ihotulehduksia.

Yleisimmin viljellyn lajin, huonevehkan, kukinnon suojuslehti on valkoinen. Jalostuksen tuloksena eri lajeista ja niiden risteytyksinä on kehitetty ruukkukasvilajikkeita, joiden kukkien suojuslehdet voivat olla aprikoosinvä ;risiä, oransseja, vaalean tai tummanpunaisia, violetteja sekä keltaisia. Kasvulehdissä on erilaisia muotoja ja niissä voi olla valkoisia täpliä.

Kasvin hoito

Kukkivana ostetut huonevehkat viihtyvät mahdollisimman valoisalla paikalla. Kastelu saa olla jopa niin runsasta, että aluslautasella seisoo vettä. Kostean ilmaston kasvina vehkat pitävät myös suihkuttelusta. Lannoitetta ei kannata antaa kovin runsaasti, noin joka neljännellä kastelukerralla riittää. Kasvin uudelleen kukittaminen onnistuu parhaiten noudattamalla tarkkaa vuosirytmiä. Kevään kukkimisen jälkeen se saa ensin kuivua, jonka jälkeen taas kastellaan. Seuraavaksi tarvitaan hieman viileämpi kausi ja kevättalvella vehka puhkeaa uudelleen kukkaan. Kasvin lisäys tapahtuu jakamalla.