Sök efter recept

Ruusuvesi

Portioner
  • Keitä puoli litraa ruusun terälehtiä samassa määrässä vettä, kunnes terälehtien väri on liuennut. Aikaa kuluu noin 10 minuuttia.
  • Anna seoksen jäähtyä ja tekeytyä yön yli viileässä.
  • Siivilöi terälehdet pois ja ota neste talteen. Kaada ruusuvesi suppilon avulla pulloihin. Voit lisätä mausteeksi hunajaa.
  • Näin valmistettu ruusuvesi säilyy pari viikkoa jääkaapissa.
  • Puhtaasti viljellyistä ruusuista tehty ruusuvesi sopii mausteeksi leivonnaisiin tai jälkiruokiin Lähi-Idän tapaan.
  • Ruusuvettä käytetään myös kasvovetenä.
  • Hienoaromisella ruusulla on ruoanvalmistuksessa pitkät perinteet. Jo 900-luvulla ruusuvettä vietiin Persiasta Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan. Sitä käytettiin kakkuihin, kekseihin ja muihin leivonnaisiin. 1300-luvulla ruusu oli tärkeä kala- ja riistaruokien maustaja. Kuninkaallisissa keittiöissä valmistettiin kalaa ruusukastikkeessa ja punaista ruusuvanukasta. 1800-luvulla ruusulla maustettiin ja värjättiin teetä, makeisia, leivonnaisia, kastikkeita, öljyjä ja säilykkeitä.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Luokka:

Säilöntäohjeet, Yrtit, idut ja versot, pinaatti