Ruusuvesi
Portioner
- Keitä puoli litraa ruusun terälehtiä samassa määrässä vettä, kunnes terälehtien väri on liuennut. Aikaa kuluu noin 10 minuuttia.
- Anna seoksen jäähtyä ja tekeytyä yön yli viileässä.
- Siivilöi terälehdet pois ja ota neste talteen. Kaada ruusuvesi suppilon avulla pulloihin. Voit lisätä mausteeksi hunajaa.
- Näin valmistettu ruusuvesi säilyy pari viikkoa jääkaapissa.
- Puhtaasti viljellyistä ruusuista tehty ruusuvesi sopii mausteeksi leivonnaisiin tai jälkiruokiin Lähi-Idän tapaan.
- Ruusuvettä käytetään myös kasvovetenä.
- Hienoaromisella ruusulla on ruoanvalmistuksessa pitkät perinteet. Jo 900-luvulla ruusuvettä vietiin Persiasta Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan. Sitä käytettiin kakkuihin, kekseihin ja muihin leivonnaisiin. 1300-luvulla ruusu oli tärkeä kala- ja riistaruokien maustaja. Kuninkaallisissa keittiöissä valmistettiin kalaa ruusukastikkeessa ja punaista ruusuvanukasta. 1800-luvulla ruusulla maustettiin ja värjättiin teetä, makeisia, leivonnaisia, kastikkeita, öljyjä ja säilykkeitä.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka: