Sök efter recept

Perunasose ja muunnokset

Portioner
Ohje
  • 1 kg jauhoisia perunoita (punainen väritunniste: esim. Rosamunda, Puikula, Pito, Fontane)
  • vettä
  • suolaa
  • 2 dl kevytmaitoa
  • (1 rkl voita tai margariinia)
  • Kuori ja lohko perunat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi talteen.
  • Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja lisää kuumien perunalohkojen päälle. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella tai soseuta survimen avulla käsin. Lisää tarvittaessa keitinlientä ja nokare voita tai margariinia.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Muunnoksia:

  • Lisää 1– 2 kuorittua, hienonnettua sipulia samaan aikaan kuuman maidon kanssa.
  •  Sekoita valmiiseen ”muusiin” 0,5 dl pestoa. Pesto-perunasose maistuu erityisesti lihapullien, pihvien tai paistettujen kalafileiden kanssa.
  • Leikkaa ruukullinen rucolaa hienoksi, lisää kiehuvan kuumaan maitoon ja edelleen soseutettaviin perunoihin.
  • Mausta valmis perunasose tilkalla sitruunamehua ja teelusikallisella hienoksi raastettua sitruunankuorta. Sitruuna-perunasose sopii loistavasti kalan lisäkkeeksi.
  • Raasta 2 – 3 porkkanaa hienoksi raasteeksi ja kypsennä hetken aikaa öljytilkassa. Lisää perunasoseeseen.
  • Hienonna tilliä, persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, timjamia tai sitruunamelissaa muutamasta ruokalusikallisesta yhteen desilitraan makusi mukaan. Sekoita yrttisilppu kuumaan perunasoseeseen.
  • Voit myös hienontaa yrtit sauvasekoittimella öljyyn ja maustaa ”muusin” yrttiöljyllä. Yrttiöljyn voi pyöräyttää perunasoseannokseen vasta pöydässäkin.
  • Pinaattiperunasose on kaikille tuttu: lisää hienonnettua pinaattia kuuman maidon joukossa. Jos käytät pakastepinaattisosetta, vähennä maidon määrää vastaavasti.
  • Voit lisätä perunasoseeseen pannulla vähäisessä rasvamäärässä kuumennettuja, hienonnettuja sieniä.
  • Voit maustaa perunasoseen raastetulla parmesaani- tai emmentaljuustolla.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Luokka:

Lakto-ovovegetaariset ohjeet, Lämpimät lisäkeruoat, Peruna, muut tärkkelyskasvit