Perunasose ja muunnokset
Portioner
Ohje
- 1 kg jauhoisia perunoita (punainen väritunniste: esim. Rosamunda, Puikula, Pito, Fontane)
- vettä
- suolaa
- 2 dl kevytmaitoa
- (1 rkl voita tai margariinia)
- Kuori ja lohko perunat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi talteen.
- Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja lisää kuumien perunalohkojen päälle. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella tai soseuta survimen avulla käsin. Lisää tarvittaessa keitinlientä ja nokare voita tai margariinia.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Muunnoksia:
- Lisää 1– 2 kuorittua, hienonnettua sipulia samaan aikaan kuuman maidon kanssa.
- Sekoita valmiiseen ”muusiin” 0,5 dl pestoa. Pesto-perunasose maistuu erityisesti lihapullien, pihvien tai paistettujen kalafileiden kanssa.
- Leikkaa ruukullinen rucolaa hienoksi, lisää kiehuvan kuumaan maitoon ja edelleen soseutettaviin perunoihin.
- Mausta valmis perunasose tilkalla sitruunamehua ja teelusikallisella hienoksi raastettua sitruunankuorta. Sitruuna-perunasose sopii loistavasti kalan lisäkkeeksi.
- Raasta 2 – 3 porkkanaa hienoksi raasteeksi ja kypsennä hetken aikaa öljytilkassa. Lisää perunasoseeseen.
- Hienonna tilliä, persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, timjamia tai sitruunamelissaa muutamasta ruokalusikallisesta yhteen desilitraan makusi mukaan. Sekoita yrttisilppu kuumaan perunasoseeseen.
- Voit myös hienontaa yrtit sauvasekoittimella öljyyn ja maustaa ”muusin” yrttiöljyllä. Yrttiöljyn voi pyöräyttää perunasoseannokseen vasta pöydässäkin.
- Pinaattiperunasose on kaikille tuttu: lisää hienonnettua pinaattia kuuman maidon joukossa. Jos käytät pakastepinaattisosetta, vähennä maidon määrää vastaavasti.
- Voit lisätä perunasoseeseen pannulla vähäisessä rasvamäärässä kuumennettuja, hienonnettuja sieniä.
- Voit maustaa perunasoseen raastetulla parmesaani- tai emmentaljuustolla.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Lakto-ovovegetaariset ohjeet, Lämpimät lisäkeruoat, Peruna, muut tärkkelyskasvit