Mämmi
Portioner
Ohje
- 5 l vettä
- 0.5 kg hienoja maltaita
- 1.5 kg ruisjauhoja
- 2 rkl pomeranssinkuorta jauhettuna tai hillottua ja hienonnettua appelsiininkuorta
- 0.5 tl suolaa
- 6 kpl tuokkosia (rasioita myydään leipomossa)
- Lämmitä vesi poreilevaksi eli noin 60-asteiseksi. Pane 10 litran astiaan pari litraa poreilevan kuumaa vettä. Sekoita veteen puolet maltaista ja viidennes ruisjauhoista hyvin vatkaten.
- Ripottele ruisjauhoja seoksen pinnalle, peitä astia tiiviisti ja jätä imeltymään pariksi tunniksi.
- Lisää seokseen vähän kuumempaa vettä, loput maltaista ja osa ruisjauhoista. Vatkaa jälleen hyvin ja ripottele ruisjauhoja pinnalle. Jätä imeltymään.
- Jatka imeltämistä useita kertoja ja lisää joka kerralla vähän kuumempaa vettä. Viimeksi lisätty vesi voi olla kiehuvaa.
- Vatkaa imeltynyt seos kylmäksi ja mausta appelsiininkuorihillolla ja suolalla. Huuhdo mämmituokkoset kylmällä vedellä ja täytä puolilleen mämmillä.
- Ripottele mämmin pinnalle sokeria ja kypsennä uunissa miedossa lämmössä eli 150 asteessa noin kolme tuntia.
- Mämmi on parhaimmillaan 2 – 3 päivän kuluttua. Säilytä tuokkoset viileässä, ja tarjoile mämmi sokerin ja kermamaidon kera.
Vinkki:
Annostele mämmi jälkiruokamaljoihin kerroksittain appelsiiniviipaleiden kanssa. Tarjoa lisäksi vaahdotettua vaniljakastiketta.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry.
Luokka: