Rasva
tarkoittaa ruoan sisältämää kemiallista yhdistettä. Toisaalta esim. kasviöljyä, voita ja margariinia kutsutaan rasvoiksi, vaikka ne täsmällisemmin ilmaistuna ovat ravintorasvoja. Rasvapitoisia ruoka-aineita luonnostaan ovat lähinnä eläinkunnan tuotteet: maito ja maitovalmisteet, liha ja lihavalmisteet, kala sekä kananmunat. Eläinkunnan tuotteissa on valittavana myös vähärasvaisia tai lähes rasvattomia tuotteita.
Yleensä kasvikunnan ruoka-aineissa, viljassa, vihanneksissa, juureksissa sekä hedelmissä ja marjoissa on erittäin vähän tai ei lainkaan rasvaa. Kasvikunnan tuotteista poikkeuksellisesti pähkinöissä ja siemenissä on rasvaa, joka on kuitenkin sydämen ja verisuonien kannalta hyvää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Pähkinöitä ja siemeniä tulee siitä huolimatta käyttää kohtuullisesti, sillä niistä saa myös runsaasti energiaa.