Kolesteroli
on rasvan kaltainen aine. Se on välttämätön aine elimistössä. Sitä tarvitaan aivoissa ja hermosoluissa sekä kaikissa aktiivisissa soluissa. Kolesterolia muodostuu riippumatta siitä, saadaanko sitä ruuasta. Maksa valmistaa kolesterolia elimistön tarvitseman määrän. Veri kuljettaa kolesterolia maksasta kudoksiin LDL -hiukkasiin kiinnittyneinä ja vastaavasti kudoksista pois HDL -hiukkasiin kiinnittyneinä.
Suositeltava veren kolesterolipitoisuus on alle 5,0 mmol/l. Veren kolesterolitason nousuun vaikuttavat sekä perintötekijät että ravinto. Merkittävin veren kolesterolia kohottava tekijä on ravinnon runsas tyydyttyneen eli kovan rasvan määrä (vain eläinkunnan tuotteissa ja kookosrasvassa). Ruuan suuri kolesterolimäärä vaikuttaa samansuuntaisesti. Korkea kolesterolitaso on yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Kolesterolia ei ole marjoissa, hedelmissä, juureksissa, vihanneksissa, viljavalmisteissa, kasviöljyssä ja kasviöljypohjaisissa margariineissa.