Yrttilammas
Annosmäärä
Ohje
- 2 kg lampaanviulu tai -paisti
- 4 valkosipulinkynttä
- suolaa
- pippuria
- 1 dl hienonnettua tuoretta oreganoa, rosmariinia ja timjamia
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 kg perunoita
- 4 porkkanaa
- 2 sipulia
- Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa pitkittäin suikaleiksi. Tee lampaanlihaan veitsenkärjellä viiltoja syiden suuntaan ja painele valkosipulisuikaleet niihin. Mausta lihan pinta suolalla ja pippurilla.
- Hienonna yrtit ja sekoita öljyyn. Levitä lihan pintaan yrttiöljyä noin puolet koko määrästä. Paina lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.
- Aseta uunipannulle pari kerrosta alumiinifoliota. Kääntele folion reunoja hieman ylöspäin ja nosta lampaanliha foliolle.
- Kypsennä 150-asteisessa uunissa ensin noin tunnin ajan uunin alaosassa.
- Kuori ja halkaise perunat. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit.
- Ota lampaanliha uunista, käännä ja painele pintaan loppu yrttiöljy. Voit tässä vaiheessa poistaa alumiinifolion. Lisää kasvislohkot lihan ympärille ja mausta kevyesti suolalla.
- Jatka kypsentämistä vielä noin tunnin ajan, kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta.
- Nosta lampaanliha leikkuulaudalle, peitä foliolla ja anna vetäytyä. Leikkaa liha hieman jäähtyneenä viipaleiksi ja siirrä tarjoiluvadille. Nostele peruna-, porkkana- ja sipulilohkot viereen.
- Tarjoa lisäksi keitettyjä vihreitä papuja tai parsakaalia, halutessasi minttuhyytelöä ja esimerkiksi punaviinikastiketta (käytä pohjana valmista demi-glase -kastikepohjaa).
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Liha, sisäelimet, makkarat, Uuni- ja grilliruoat, Yrtit, idut ja versot, pinaatti