Sitruuna-hunajamarinoidut juurekset
Annosmäärä
Ohje
- 1 kg juureksia: esim. juuriselleriä, palsternakkaa, porkkanaa, lanttua, naurista
- 1 punasipuli
- 1 ruukku(a) tuoretta persiljaa
- 1 rkl (hienonnettua, tuoretta rosmariinia tai timjamia)
- 0.5 dl sitruunamehua
- 1 tl raastettua sitruunan kuorta
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
- suolaa, mustapippuria
- rosépippuria
- Kuori ja paloittele juurekset melko reiluiksi paloiksi. Kuutioiden sijaan kokeile muita muotoja: esimerkiksi porkkanaa vinottain leikattuina paloina, palsternakka pitkittäin leikattuna ja edelleen paksuhkoiksi viipaleiksi, sellerit viipaleiksi ja edelleen kolmiomaisiksi paloiksi.
- Kypsennä juurespalat mieluiten höyryssä tai niukassa vedessä. Älä kypsennä täysin pehmeiksi, vaan jätä napakankypsiksi. Palsternakalle riittää viisi minuuttia, sellerille kahdeksan minuuttia.
- Jäähdytä juurespalat lävikössä jääkylmällä vedellä nopeasti huuhdellen. Siirrä kuivumaan talouspaperin tai pyyhkeen päälle.
- Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Kiehauta vesitilkkasessa ja kuivata tai käytä minuutin ajan mikroaaltouunissa.
- Hienonna persilja ja halutessasi myös rosmariini tai timjami. Yhdistä juurespalat, sipulirenkaat ja yrttisilppu tarjoiluastiaan.
- Pese huolellisesti sitruuna, josta raastat kuorta. Puserra tarpeellinen määrä mehua. Yhdistä marinadin ainekset vatkaten.
- Valele marinadi kasviksille ja anna maustua jääkaapissa mielellään ainakin tunti ennen tarjoamista.
Vinkit: Marinoidut juurekset maistuvat erityisesti riistaruokien, savustetun poron, joulukinkun ja muiden sianliharuokien sekä maksapateiden ja lihahyytelön kanssa.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Juurekset, Salaatit ja marinoidut kasvikset, raasteet, Vegetaariset ohjeet, Yrtit, idut ja versot, pinaatti