Sadonkorjuun kaalikääryleet
Annosmäärä
Ohje
- 1 valkokaalin kerä, esim. litteä keräkaalilajike (à n. 2kg)
- 3 l vettä
- 1 tl suolaa
- 0.5 dl siirappia
- 1 dl kaalin keitinlientä
- 0.5 dl ruokakermaa
- muutama rosmariininoksa
- 400 g sika-nauta-, lammas- tai hirvijauhelihaa
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 2.5 dl keitettyä täysjyväriisiä tai (rikottuja) ohrasuurimoita
- 1 tl suolaa
- mustapippuria
- 0.5 tl maustepippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl meiramia, timjamia tai oreganoa
- 1 pienehkö omena
- 1 muna
- 2.5 dl hienonnettua kaalinsisustaa
- Tarkista kaalin uloimpien lehtien kunto ja poista vioittuneet. Koverra kaalin kanta pois ja huuhtaise kaali.
- Pane kaali kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kantaosa alaspäin. Keitä viitisen minuuttia ja käännä kaali. Irrottele lehtiä yksi kerrallaan puulastan avulla sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Nosta lehdet valumaan lävikköön.
- Hienonna sisälehdet lisättäviksi täytteeseen. Ohenna kääreeksi tulevien lehtien paksut ruotiosat.
- Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannulla öljytilkka. Lisää jauheliha ja sipulit ja loppuvaiheessa myös hienonnettua kaalin sisustaa. Kypsennä sekoitellen ja siirrä jäähtymään.
- Sekoita kulhossa jauhelihaseos, kypsät riisit tai ohrasuurimot ja mausteet. Lisää pieniksi kuutioiksi leikattu omena ja muna. Tarkista maku.
- Levitä kaalinlehti kerrallaan työlaudalle ja lisää täytettä ruokalusikalla sopiva määrä kaalinlehden koon mukaan.
- Taita ja rullaa lehdet kääröiksi ja lado voideltuun uunivuokaan vieri viereen tiiviisti. Valele pinnalle osa siirapista.
- Paista kääryleitä ensin 225-asteisessa uunissa puoli tuntia. Kun pinta on kauniin ruskea, valele kääryleitä liemellä, jossa on kaalin keitinlientä, siirappia, kermaa ja rosmariininoksia. Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
- Hauduta kääryleitä noin puolentoista tunnin ajan. Valele ja tarvittaessa kääntele kääryleitä paiston aikana.
- Tarjoa kääryleet raikkaiden puolukoiden tai punaherukoiden kanssa.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka: