Sadonkorjaajan piirakka
Annosmäärä
Taikina
- 2 dl maitoa
- 15 g tuorehiivaa
- 3.5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kauraleseitä
- 0.5 tl suolaa
- 0.5 dl juoksevaa margariinia tai öljyä
- 300 g parsakaalia
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 1 kesäkurpitsa
- 1 paprika
- öljyä paistamiseen
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl suolaa
- 0.5 tl viispippuria
- 1 rkl silputtua oreganoa tai basilikaa
- 2 dl ruokakermaa
- 2 munaa
- 1 dl (juustoraastetta)
- Valmista pohjataikina: Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle hiukan maitoa.
- Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
- Lisää loput maidosta, lähes kaikki jauhot, kauraleseet, suola ja margariini.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta taikina saa olla pehmeää.
- Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota täytteen valmistumisen ajan.
- Valmista täyte: Paloittele parsakaalin kukinnot pienemmiksi.
- Kuori parsakaalin kova varsi ja suikaloi varsi ohuiksi suikaleiksi.
- Kuori sipuli ja porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
- Suikaloi myös kesäkurpitsa ja puhdistetut paprikat.
- Kuumenna öljy tilavassa pannussa ja kuullota siinä parsakaalin varsia, porkkanoita ja sipulia viitisen minuuttia sekoitellen.
- Lisää paprikat, parsakaalinkukinnot ja kesäkurpitsat ja kypsennä toiset viisi minuuttia.
- Mausta ja seoksen hieman jäähtyä. Taputtele pohjataikina piirakkavuoan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle ja reilusti reunoille. Taikina saa vaikka hiukan tulla reunan yli.
- Levitä kasvikset taikinan päälle vuokaan.
- Sekoita kerma ja munat ja lisää kasviksille.
- Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta.
- Kypsennä piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia.
- Anna piirakan levähtää hetki uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa piirakka lämpimänä.
Vinkki:
Voit vaihtaa osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoihin.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Kaalit, Lakto-ovovegetaariset ohjeet, Suolaiset leivonnaiset, Vihanneshedelmät