Perunaa parhaimmillaan
Annosmäärä
Ohje
- 1 kg varhaisperunoita
- vettä
- 1 tl merisuolaa
- tillinvarsia
- tuoretta, hienonnettua tilliä
- Pese vastanostetut varhaisperunat juoksevassa vedessä harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Nykyään on saatavana karheapintaisia käsineitä, joiden avulla kuoret irtoavat vesipesussa helposti.
- Kuumenna vesi kiehuvaksi. Mausta suolalla ja tillinvarsilla.
- Lisää perunat kiehuvaan veteen kokojärjestyksessä, isot ensin. Tarkista, että vettä on vain juuri ja juuri peitoksi asti. Kaada ylimääräinen vesi tarvittaessa pois.
- Keittoaika vaihtelee koon mukaan: 8 – 12 minuuttia voi riittää, mutta joskus menee 15 – 20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä välillä ja vältä ylikypsentämistä, koska varhaisperuna jälkikypsyy jonkin verran keiton jälkeen.
- Valuta keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Poista tillinvarretkin.
- Pidä kattilaa hetken aikaa kuumalla levyllä. Ravista kevyesti.
- Aseta perunoiden päälle talouspaperia tai puhdas pyyheliina imemään kosteutta. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää niille hienonnettua tuoretta tilliä.
- Tarjoa kuumina.
Vinkki:
Tähteeksi jääneet perunat ovat jäähdytettyinä hyviä leivän päälle viipaloituina tai salaattina.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Lämpimät lisäkeruoat, Peruna, muut tärkkelyskasvit, Vegetaariset ohjeet