Hae reseptiä

Monikäyttöinen tomaattikastike

Monikäyttöinen tomaattikastike
Annosmäärä
Ohje
  • 1 kpl sipuli
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 kpl pientä porkkanaa
  • 1 kpl lehtisellerin varsi
  • 1 tl öljyä
  • 700 g tomaatteja
  • 0.25 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 0.25 tl mustapippuria myllystä
  • hiven chilijauhetta tai cayennenpippuria
  • 2 rkl tuoretta, hienonnettua oreganoa ja/tai basilikaa
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Hienonna varsiselleri. Poista tomaateista kannat ja paloittele tomaatit.
  • Kuumenna kattilassa öljytilkka ja kuullota sipuleita, porkkanaa ja lehtiselleriä muutama minuutti. Lisää tomaatit, suola, sokeri ja pippuri sekä ripaus chiliä tai cayennea.
  • Anna kastikkeen hautua keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Nosta pois liedeltä.
  • Mausta oreganolla tai basilikalla ja ohenna tarvittaessa vedellä. Voit pyöräyttää muutaman kerran sauvasekoittimella, jos haluat kastikkeesta sileämpää.

Vinkit:
Kastike maistuu perunoiden, täysjyväriisin, ohran tai pastan seurana. Voit käyttää kastiketta myös pizzan päällä tai lasagnessa ja muissa uuniruoissa.

Kastiketta kannattaa valmistaa kaksinkertainen annos ja pakastaa toinen puoli.

Muunnoksia:

  • Jauhelihakastiketta varten paahda jauheliha ensin pannulla ja kuumenna em. tomaattikastike joukkoon. Tarjoa jauhelihakastike pastan tai perunoiden kanssa tai esim. osana lasagnea.
  • Äyriäiskastiketta varten kuullota kattilassa ensin viipaloitua fenkolia, lisää em. tomaattikastike ja keitä 10 – 15 min. Sulata joukkoon 150 g pakastekatkarapuja ja mausta tuoreella tillillä. Tarjoa riisin kanssa.
  • Sienikastiketta varten viipaloi rasiallinen herkkusieniä ja paista kevyesti. Lisää em. tomaattikastike, kuumenna ja mausta oliiviviipaleilla ja kapriksilla. Pehmennä maku ruokakermalla. Tarjoa broilerin tai porsaankyljysten kastikkeena.
  • Tomaattikeittoa varten lisää em. tomaattikastikkeeseen kasvislientä ja tuorejuustoa tai kookosmaitoa sekä lopuksi tuoretta korianteria tai basilikaa. Myös paahdettu paprika sopii joukkoon. Tarjoa sellaisenaan tai kypsien raviolien ja parmesaanilastujen kanssa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Luokka:

Kastikkeet ja marinadit, Sipulit, Vegetaariset ohjeet, Vihanneshedelmät