Monikäyttöinen tomaattikastike
Annosmäärä
Ohje
- 1 kpl sipuli
- 2 kpl valkosipulinkynttä
- 2 kpl pientä porkkanaa
- 1 kpl lehtisellerin varsi
- 1 tl öljyä
- 700 g tomaatteja
- 0.25 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 0.25 tl mustapippuria myllystä
- hiven chilijauhetta tai cayennenpippuria
- 2 rkl tuoretta, hienonnettua oreganoa ja/tai basilikaa
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Hienonna varsiselleri. Poista tomaateista kannat ja paloittele tomaatit.
- Kuumenna kattilassa öljytilkka ja kuullota sipuleita, porkkanaa ja lehtiselleriä muutama minuutti. Lisää tomaatit, suola, sokeri ja pippuri sekä ripaus chiliä tai cayennea.
- Anna kastikkeen hautua keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Nosta pois liedeltä.
- Mausta oreganolla tai basilikalla ja ohenna tarvittaessa vedellä. Voit pyöräyttää muutaman kerran sauvasekoittimella, jos haluat kastikkeesta sileämpää.
Vinkit:
Kastike maistuu perunoiden, täysjyväriisin, ohran tai pastan seurana. Voit käyttää kastiketta myös pizzan päällä tai lasagnessa ja muissa uuniruoissa.
Kastiketta kannattaa valmistaa kaksinkertainen annos ja pakastaa toinen puoli.
Muunnoksia:
- Jauhelihakastiketta varten paahda jauheliha ensin pannulla ja kuumenna em. tomaattikastike joukkoon. Tarjoa jauhelihakastike pastan tai perunoiden kanssa tai esim. osana lasagnea.
- Äyriäiskastiketta varten kuullota kattilassa ensin viipaloitua fenkolia, lisää em. tomaattikastike ja keitä 10 – 15 min. Sulata joukkoon 150 g pakastekatkarapuja ja mausta tuoreella tillillä. Tarjoa riisin kanssa.
- Sienikastiketta varten viipaloi rasiallinen herkkusieniä ja paista kevyesti. Lisää em. tomaattikastike, kuumenna ja mausta oliiviviipaleilla ja kapriksilla. Pehmennä maku ruokakermalla. Tarjoa broilerin tai porsaankyljysten kastikkeena.
- Tomaattikeittoa varten lisää em. tomaattikastikkeeseen kasvislientä ja tuorejuustoa tai kookosmaitoa sekä lopuksi tuoretta korianteria tai basilikaa. Myös paahdettu paprika sopii joukkoon. Tarjoa sellaisenaan tai kypsien raviolien ja parmesaanilastujen kanssa.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Kastikkeet ja marinadit, Sipulit, Vegetaariset ohjeet, Vihanneshedelmät