Hae kasvista

Samettikukat


SAMETTIKUKAT (Tagetes)

Samettikukkaa viljellään monia tyyppejä, jotka kukan koon, muodon, värin ja kasvukorkeuden puolesta eroavat huomattavasti toisistaan.

Isosamettikukka (Tagetes erecta) on isokukkainen, kerrottu 30-50 cm:ksi kasvava laji, joka kukkii voimakastuoksuisin, hieman kitkerän hajuisin keltaisin ja oranssein kukin. Sitä on käsiteltävä varovaisesti istutettaessa, sillä avonaiset kukat napsahtavat helposti poikki. Isosamettikukka on myös kestävä leikkokukka.

Ryhmäsamettikukka (Tagetes patula) on matalampi, noin 10-20 cm korkuinen pienempikukkaisempi laji kuin isosamettikukka. Pääosa ryhmän lajikkeista on kerrottuja, mutta siihen kuuluu myös yksinkertaisia lajikkeita. Se kukkii voimakastuoksuisin, keltaisin, oranssein ja ruskeankirjavin kukin. Samettikukasta löytyy myös ahkerasti kukkiva 25 senttiä korkea pensastava kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia).

Samettikukka viihtyy aurinkoisella paikalla. Erityisesti kerrottujen lajikkeiden kukat kärsivät sateessa. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa. Samettikukkaa voidaan käyttää sekä kesäkukka että perennaryhmiin. Se on erinomainen ryhmäkasvi, joiden kukinta on värikäs, runsas ja kestää koko kesän. Samettikukka onkin suosituimpia kesäkukkiamme.