Hae kasvista

Petunia


PETUNIA (Petunia hybrida)

Petuniat kuuluvat koisokasveihin punatupakan, tomaatin, perunan ja paprikan tavoin. Yleisimmin viljellyt Petunia-lajikkeet voidaan jakaa suurikukkaisiin eli Grandiflora-ryhmään ja pienempikukkaisiin eli Multiflora-ryhmään. Grandiflora-ryhmässä on myös kerrottukukkaisia lajikkeita. Suurin osa taimimyyntiin tulevista petunioista kuuluu yksinkertaisiin isokukkaisiin, jotka ovatkin hyvin monikäyttöisiä. Pienikukkaisten lajikkeiden sateenkestävyys on parempi ja ne sopivat erityisesti suuriin kukkaryhmiin.

Petunioiden värivalikoima kattaa lähes kaikki muut värisävyt paitsi keltaisen ja oranssin. Se kasvaa noin 20-30 cm korkeaksi. Petunia viihtyy parhaiten kuumalla ja aurinkoisella kasvupaikalla. Se tarvitsee kuitenkin runsasta kastelua ja lannoitusta. Tosin petunia kestää tilapäistä kuivuutta ja yökylmiä. Petunia kukkii ahkerasti lämpimällä paikalla jopa lokakuulle saakka, kunhan sen kuihtuneet kukat nypitään ahkerasti. Rumaksi venyneen kasvin voi leikata alas noin viiden sentin korkeudelta, jolloin se parin kolmen viikon kuluttua kukkii uudelleen.

Petunian ongelma on huono sateenkesto. Suuret kukat ovat alttiimpia sadevaurioille, joten ne soveltuvatkin kasvamaan katetulla parvekkeella tai räystään alla kukkalaatikossa. Petunia on suosittu, runsaasti kukkiva kesän peruskasvi, jolla saadaan värikylläisiä istutuksia aikaan.