Hae kasvista

Amppelipetuniat


AMPPELIPETUNIAT (Petunia 'Surfinia')

Amppelipetunia tunnetaan myös nimellä Surfinia tai riippapetunia. Se on tavallisesta matalasta, pystykasvuisesta petuniasta jalostettu rönsyilevä amppelikasvi. Riippapetuniasta on useita värimuunnoksia: valkoinen, vaaleanpunainen, tummalila sekä sinivalkoinen juovikas. Se viihtyy parhaiten puolivarjoisilla kasvupaikoilla suojassa kovalta sateelta ja tuulelta.

Kasvi tarvitsee reilunkokoisen ruukun ja usein kannattaakin istuttaa taimi isompaan ruukkuun kuin missä se ostohetkellä on. Veden ja ravinteiden kulutus on melko suuri, koska kasvi kasvaa voimakkaasti. Vanhoja kukkia on hyvä poistaa usein. Liian pitkiksi venyneitä versoja voidaan typistää, jolloin kasvi haarautuu ja tuuheutuu. Riittävän tilavassa kasvatusastiassa riippapetuniasta kehittyy uskomattomia kukkijoita, jotka häikäisevät kukkarunsaudellaan.

Villipetuniasta on jalostettu pienikukallinen, tiiviin kasvutavan omaava uutuus, japaninkello. Kasvia saa sinililana ja vaaleanpunaisena. Punakukkainen muoto on kasvutavaltaan ja väriltään kauniimpi. Japaninkello viihtyy hyvin auringossa ja puolivarjossa, jos sitä kastellaan ja lannoitetaan reilusti. Se sopii parhaiten pieniin amppeleihin ja astiaistutusten reunoille, jolloin se kasvaa kauniiksi kukkapalloksi. Uutuuspetuniat Cascadias-lajikeryhmä ja 'Carillon'-petuniat sopivat laatikoiden lisäksi myös maanpeitekasviksi.