Hae kasvista

Tulppaani


TULPPAANI (Tulipa gesneriana- hybr.)

Tulppaani kasvaa Persiassa luonnonvaraisena. Siellä niitä on pidetty täydellisen rakkauden vertauskuvana, länsimaissa tulppaani on edustanut epävakaisuutta. Tulppaanien väriskaala on hyvin laaja ja käsittää punaisen, lilan ja keltaisen eri sävyjä. Lisäksi on valkoisia ja kaksi- tai monivärisiä sekä yksinkertaisia että kerrottuja lajikkeita.

Ostettaessa tulppaanien tulisi olla nupullisia, nupun pitää olla kuitenkin selvästi värittynyt ainakin terälehtien tyvipuolelta. Ennen maljakkoon laittoa kukkien varret katkaistaan viiltämällä koko kimpun varret samalla kertaa poikki. Kukat laitetaan paperiin käärittynä viileään veteen. Paperin annetaan olla kukkien ympärillä niin kauan (1-2 tuntia), että varret ehtivät imeä vettä tarpeeksi. Vettä saa olla maljakossa vain 5-10 cm. Syvässä vedessä tulppaanit venyvät liikaa ja rupeavat nuokkumaan. Kukkien varret kasvavat vielä maljakossakin, joten ne on lyhennettävä muutaman päivän välein. Tulppaanit kestävät pidempään, jos niillä käyttää virkistettä ja siirtää ne viileään yöksi. Tulppaanien ollessa ostettaessa tuoreita ne kestävät maljakossa 5-7 päivää lajikkeesta riippuen. Tulppaaneita ja narsisseja ei pitäisi laittaa samaan maljakkoon, koska narsisseista erittyvä lima vähentää tulppaanien kestävyyttä.

Tulppaanit ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa kosketusärsytystä.

Tulppaanit sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Käytettäessä tulppaaneja kukka-asetelmissa kannattaa ottaa huomioon, että kukilla on taipumus nousta ylöspäin jos ne laitetaan kovin vinoon asentoon. Kevättalvella hinnaltaan edullisilla pirteänvärisillä tulppaanikimpuilla voi ilahduttaa läheisiään tai itseään.