Hae kasvista

Neilikka


NEILIKKA (Dianthus caryophyllus)

Neilikan tieteellinen nimi Dianthus tarkoittaa 'jumalaista kukkaa' ja caryophyllus 'mausteneilikkaa muistuttava'. Neilikka on Välimeren alueelta kotoisin. Isokukallisen neilikkaan muodostuu vartta kohden yksi pääkukka, heikommat kukkahaarat poistetaan kasvukauden alussa. Terttu- eli eleganssi-neilikoilla on vartta kohden usean kukan muodostama kukinto. Lisäksi saatavana on siroa, pienikukallista mikroneilikkaa. Jotkut nykyisistä lajikkeista tuoksuvat, toiset ovat tuoksuttomia.

Isokukallisen neilikan nuput eivät aukea maljakossa, joten ne on paras ostaa juuri auenneina. Terttuneilikoissa tulee ostettaessa olla 1-3 kukkaa auki. Neilikoiden hinta määräytyy varren pituuden sekä terttuneilikalla myös kukkien ja nuppujen lukumäärän mukaan.

Maljakkoon laitettaessa varren imupinta leikataan vinosti varressa olevien nivelten välistä. Maljakkovesi saa olla viileää, mutta nuppuisille neilikoille voidaan käyttää kädenlämpöistä vettä. Kukkavirkisteet pidentävät maljakkoikää jopa kolmanneksella. Neilikoita ei saa laittaa hedelmien lähelle, koska hedelmistä haihtuva etyleeni lakastuttaa ne nopeasti. Neilikat kestävät kauniina maljakossa jopa pari viikkoa.

Neilikkaa voidaan käyttää maljakkokukkana, sekakimpuissa sekä kukka-asetelmissa ja -koristeissa. Neilikkaa on käytetty vapauden ja aatteellisuuden vertauskuvana. Tummanpunainen neilikka ilmentää voimaa, jonka vuoksi sitä onkin pidetty erikoisen hyvin miehelle sopivana kukkana.