Hae kasvista

Gerbera


GERBERA (Gerbera jamesonii- hybridit)

Gerbera eli sädelatva on kotoisin Etelä-Afrikasta ja se on sukua meidän tavalliselle voikukallemme. Väriskaala vaihtelee hennoimmasta keltaisesta oranssin kautta syvän rubiininpunaiseen ja valkoiseen. Kukintoja on yksinkertaisia ja kerrottuja sekä kukintoja, joilla on ns. musta silmä.

Gerberaa ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota varren tanakkuuteen, sillä hontelot ja heikkovartiset kukat kuihtuvat tai varteen kehittyy gerberalle tyypillinen mutka, mistä varsi lopulta taittuu. Kukan teriön koolla ei ole vaikutusta kestävyyteen. Gerberoiden varret muovitetaan usein kukkakaupoissa, jotta kasvit eivät pääse nuokahtamaan. Gerberat tulisi saada puutarhalta kuluttajalle mahdollisimman nopeasti, mikä kotimaisen tuotannon osalta toteutuukin paremmin kuin tuontitavaran.

Gerbera ei siedä vetoa eikä kylmää. Kukkia on käsiteltävä varovaisesti. Laitettaessa gerberat maljakkoon varret tulisi katkaista veden alla. Gerberan varsi saastuttaa veden nopeasti bakteereilla, mikä huonontaa kestävyyttä. Tämän vuoksi gerberalle riittää, kun varrentyvet ovat vedessä. Maljakkovesi saa olla viileää ja siihen on hyvä lisätä bakteerikasvua ehkäisevää kukkavirkistettä. Gerberan maljakkoikä vaihtelee olosuhteiden ja lajikkeen mukaan 7-20 vuorokauteen.

Gerbera on näyttävä kukka, jonka mahtava väriskaala mahdollistaa moninaisen käytön maljakossa, kukka-asetelmissa ja sekakimpuissa. Asetelmia tehdessä on hyvä muistaa, että gerbera taipuu voimakkaasti valoon päin ja vinoon laitettu kukka haluaa kohota pystyyn.