Hae kasvista

Joulutähti


JOULUTÄHTI / TÄHTILATVA (Euphorbia pulcherrima)

Joulutähti löydettiin Meksikosta, josta Joel Robert Poinsett toi sen Yhdysvaltoihin 1830-luvulla. Poinsettin mukaan on joulutähdestä käytetty myös nimeä poinsettia. Aluksi viljely oli vähäistä, ja vasta 1960-luvulla kehitettiin matalakasvuisia lajikkeita, joista kasvunsääteiden avulla voidaan kasvattaa halutun korkuisia ruukkukasveja. Kanarian saarilla, jossa joulutähtiä kasvaa luonnonvaraisena, ne aloittavat kukintansa jo marraskuussa.

Tällä hetkellä joulutähti on yleisimpiä ruukkukasveja Euroopassa ja Amerikassa. Punainen on ylivoimaisesti suosituin väri, mutta myös valkoisia, vaaleanpunaisia ja kirjavia erikoismuotoja on saatavissa. Joulutähti on lyhyenpäivänkasvi, ja vaatii kukkiakseen vähintään 14 tuntia pitkän yön. Luonnostaan se kukkisi meillä joulukuun puolivälissä. Ammattiviljelijät saavat kuitenkin kasvin kukkimaan jo aiemmin pimennyskäsittelyn avulla. Kukinnan loputtua joulutähden voi jättää jatkamaan kasvuaan viherkasvina. Ylälehtien pudottua sen kannatta antaa hieman levähtää viileässä paikassa niukalla kastelulla alkukevääseen saakka. Jos kasvin haluaa saada kukkimaan uudelleen, kannattaa se keväällä leikata melko reilusti, ja istuttaa uuteen ravinteikkaaseen multaan.

Kasvin hoito

Normaali huoneenlämpötila sopii hyvin joulutähdelle. Liian korkeassa lämmössä värikkäät ylälehdet saattavat haalistua, ja se on aurinkoisella säällä suojattava suoralta paahteelta. Vetoisessa paikassa joulutähti kärsii, ja pudottaa helposti lehtensä. Tasainen kosteus sopii kukinta-aikana parhaiten, sen jälkeen kastelua kannattaa vähentää. Kasvi ei siedä kylmää vettä, joten kasteluveden tulisi mielellään antaa ensin lämmitä huoneenlämpöiseksi. Talviaikaan joulutähti ei juurikaan tarvitse lannoitusta. Kesällä kasvi viihtyy myös ulkona sopivan aurinkoisella paikalla.