Hae kasvista

Jalohortensia


JALOHORTENSIA (Hydrangea macrophylla)

Hortensia on vanha tuttu viljelykasvi, joka on lähtöisin Kaakkois-Aasiasta. Kasvi on nimetty 1700-luvun loppupuolella alueella retkeilleen, alun perin mieheksi naamioituneen, kasvitieteilijän apulaisena toimineen Hortense -nimisen naisen mukaan. Hortensiaa tuotetaan meillä lähinnä kevättalven kukintaan, ensisijaisesti kuitenkin äitienpäiväksi.

Hortensian kukat ovat useimmin väriltään joko sini- tai punasävyisiä. Kukkien värittymiseen vaikuttaa kasvualustan happamuus eli pH-arvo. Happamassa maassa kasvaneeseen hortensiaan muodostuu sinisiä kukkia ja kalkkipitoisessa maassa kukat ovat ruusunpunaisia. Myös täysin valkoisia lajikkeita on saatavissa.

Kasvin hoito

Hortensia viihtyy valoisassa, mutta kaikkein paahtavimmalta auringolta suojatussa vilpoisassa paikassa. Se on hyvin janoinen kasvi, joten aluslautasella kannattaa olla aina huoneenlämpöistä vettä. Hortensiaa on hyvin vaikea saada enää virkoamaan jos se pääsee pahasti kuivumaan. Lannoitetta kasvi ei tarvitse kovin runsaasti, kukinta-aikana noin joka kolmannella tai neljännellä kastelukerralla. Kasvin voi istuttaa alkukesästä myös ulos, mutta sen talvehtiminen on Suomen olosuhteissa epävarmaa.