Hae kasvista

Esikot


KÄÄPIÖESIKKO (Primula vulgaris)
MALVAESIKKO (Primula malacoides)
HUONE-ESIKKO (Primula obconica)

Esikot kuuluvat Primulaceae – eli esikkokasveihin Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euroopan ja Välimeren maissa. Myös Etelä-Suomesta löytyvä kevätesikko kuuluu samaan suureen kasviheimoon. ’Primula’ –sana merkitsee ensimmäistä, ja viljellyt esikot ovatkin perinteisesti olleet alkuvuoden suosittuja kasveja. Esikkoja viljellään Suomessa, mutta niitä tuodaan myös ulkomailta, pääsääntöisesti Tanskasta ja Hollannista.

Viljellyistä esikoista tavallisin on hehkuvan värinen kääpiöesikko. Sen kukat ovat väriltään voimakkaan punaisen, keltaisen tai sinisen eri sävyisiä. Kukinnan jälkeen kääpiöesikon voi istuttaa puutarhaan heti hallojen mentyä ohi. Uusia kukkia on odotettavissa seuraavana keväänä.

Huone-esikko ja malvaesikko ovat alkujaan kotoisin Kiinasta. Malvaesikko on muita viljelyssä olevia esikkolajeja hentokasvuisempi. Meillä kasvin viljely on vähäistä. Pääasiassa kukinta ajoitetaan tammi- maaliskuulle, vaikka periaatteessa sitä on mahdollista tuottaa ympäri vuoden lyhytpäiväkäsittelyn avulla.

Huone-esikon suosiota on rajoittanut kasvin lehdissä ja kukissa esiintyvä primiini -niminen aine, joka aiheuttaa monille ihmisille allergiaoireita. Useimmat, nykyisin viljellyssä olevat lajikkeet eivät kuitenkaan sisällä lainkaan tai hyvin vähäisiä määriä primiiniä.

Kasvin hoito

Esikot viihtyvät parhaiten valossa ja hieman viileässä, esimerkiksi itä- ja länsi-ikkunalla, mutta eivät suorassa auringonpaahteessa. Korkeissa lämpötiloissa kukinta menee hyvin nopeasti ohi. Kastelu saa olla runsasta. Lehdet kellastuvat helposti, jos multa pääsee kuivumaan. Ravinteita on yleensä tarpeeksi ruukussa valmiina jo ostettaessa koko kukinta-aikaa varten, joten lannoitus ei ole tarpeen. Esikoita ei yleensä säilytetä ruukkukasvina enää kukinnan loputtua.