Vuoden 2021 vihannes on kurpitsa


Vuoden 2021 vihannekseksi on nimetty monipuolinen kurpitsa. Kurpitsa sopii niin suolaiseen kuin makeaan ruoanlaittoon sekä säilöntään. Kurpitsat jaetaan kesä- ja talvikurpitsoihin. Talvikurpitsat kasvavat kovakuorisiksi, mutta kesäkurpitsoiden kuori on pehmeä.

Kurpitsat (Cucurbita) ovat kurkkukasveihin kuuluva suku. Kurkkukasveihin kuuluvia lajeja on noin 800 ja niihin kuuluvat myös keittiöstäkin tutut kurkut, melonit ja kurpitsat. Lajeille ominaisia ovat suuret näyttävät kukinnot, sekä köynnösmäiset kasvustot.

Kurpitsa on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, jossa alkuperäisasukkaat käyttivät hedelmää jo kymmenisentuhatta vuotta sitten. Kurpitsaa on käytetty ruoanlaitossa, koristelussa ja kovakuorisuutensa vuoksi niitä on käytetty myös astioina. Eurooppaan ja Suomeen kurpitsat saapuivat 1500-luvulla, mutta ruoanlaittossa niitä alettiin käyttää laajemmin vasta 1800-luvulla.

Kurpitsat ovat hyvin vähäenergisiä, joten ne sopivat hyvin kevennettyyn ruokavalioon ja toimivat hyvänä vaihtoehtolisukkeena. Sadassa grammassa kurpitsaa on noin 20-45 kaloria ja noin 90 % vettä. Mitä oranssimpaa malto kurpitsassa on, sitä enemmän se sisältää beetakaroteeneja. Lisäksi moni kurpitsa sisältää myös A, B, E, K ja C-vitamiinia. Siemenissä on myös proteiinia, magnesiumia, rautaa ja K-vitamiinia.

Suomessa kurpitsoja kasvatetaan monia eri lajikkeita, joten kaikille löytyy varmasti oma suosikki. Kurpitsat ovat myös tärkeä osa vuosittaista jättikasvisten SM-kisaa. Vuonna 2012 Suomen ennätyskurpitsa painoi 716 kg.

Käsittely ja käyttö

Kurpitsan käsittely on helppoa. Se halkaistaan, jonka jälkeen siitä poistetaan rihmasto ja siemenet. Ravinnoksi käytettävä malto koverretaan pois esimerkiksi lusikalla tai jäätelökauhalla. Kurpitsojen kuoret ovat erilaisia; joidenkin irtoaa helposti kuorimaveitsellä ja toisen käsittelyyn tarvitaan kunnon veistä. Jos kuori ei anna periksi on kurpitsaa hyvä lämmittää kuumassa vedessä, mikrossa tai uunissa, jotta kuori pehmenee. Joidenkin kurpitsojen siemenet sopivat myös hyvin pestyinä ja uunissa paahdettuina salaatteihin ja lisäkkeiksi muun muassa keittoihin tai leipään.

Kurpitsoja voidaan valmistaa keittämällä, paistamalla, grillaamalla, paahtamalla, raasteena tai säilömällä. Kurpitsat ovat usein pehmeän makuisia ja sopivat hyvin yhteen useiden mausteiden kanssa. Suosittuja maustepareja ovat chili, yrtit, neilikka, inkivääri ja juustokumina. Kurpitsasta valmistuukin helposti keittoja, uunikasviksia ja patoja. Kun kurpitsa tulee tutuksi, toimii se upeasti myös pastassa ja risotossa. Kurpitsat taipuvat myös piirakaksi tai muffineiksi. Kurpitsasoseesta voi valmistaa myös jäätelöä.

Kurpitsaa näkee myös yhä useammin ravintoloiden ruokalistoilla. Monipuolisena raaka-aineena – varsinkin sesonkiaikaan – se tarjoaa ravintoloille paljon mahdollisuuksia uusien reseptien kehittelyyn.

Kurpitsa sopii myös koiralle lisukkeeksi ruokaan, kun sitä nautitaan oikea määrä. Kurpitsan A-vitamiini ja kuidut saattavat auttaa ehkäisemään nivelongelmia. Myös ruoansulatusongelmissa on kurpitsasta ollut tutkitusti apua.

Säilytys

Kovakuoriset kurpitsat säilyvät hyvin noin 10-15 asteen lämpötilassa jopa muutaman kuukauden. Kun kurpitsan halkaisee, se kannattaa käyttää heti, sillä kuoren rikkoutumisen jälkeen se pehmenee ja homehtuu nopeasti. Ohutkuoriset kurpitsat säilyvät huonommin ja ovatkin parhaimmillaan heti sadonkorjuun jälkeen. Satokaudella kannattaa kurpitsojen kanssa urakoida kypsentämällä ja soseuttamalla ne valmiiksi pakkaseen. Näin kurpitsaherkuista voi nauttia myös sesongin ulkopuolella.

Kurpitsa ja perinteet

Maailmalla kurpitsoihin liittyy perinteitä ja uskomuksia, jotka ovat hiljalleen levinneet myös Suomeen. Satokautensa vuoksi kurpitsat ovat jääneet vahvasti osaksi Halloweenia. Tunnetuin perinne on varmasti Halloween-kurpitsojen kaiverrus. Tarkoitukseen on erilaisia kurpitsa lajikkeita, joista kaikki eivät sovellu syötäväksi. Siksi onkin hyvä tarkistaa kurpitsaa ostaessa, että se sopii myös ruoanlaittoon. Halloweenin aikaan myydään myös koristekurpitsoita, jotka eivät sovi syötäväksi, sillä ne ovat karvaita, sekä usein myrkyllisiä.

Kurpitsa

Kaikille tuttu suurehko oranssi kurpitsa (Cucurbita pepo) on tuttu näky Halloween lyhtynä. Kurpitsan, joka tunnetaan myös nimellä satokurpitsa tai säilöntäkurpitsa, sesonki on syys-marraskuussa (Suomessa). Tämä kovakuorinen kurpitsa säilyy myös pitkään sopivissa oloissa, noin 10-13 asteen lämpötilassa. Kurpitsa on ravintoarvoiltaan loistava, sillä se sisältää A, K ja C-vitamiinia. Maultaan tämä kurpitsa on kuivahko ja makea sekä hieman muita kurpitsoja vahvempi. Se taipuu moneen eri ruokaan, mutta erityisen hyvä se on säilöttynä tai hillona.

Myskikurpitsa

Myskikurpitsa on yleensä pisaran muotoinen, kellertävän kuoren omaava kurpitsa. Kooltaan se on vaihteleva pienestä suureen. Kovan kuorensa ansiosta se säilyy hyvin noin 10 asteen lämpötilassa, jopa yli kaksi kuukautta. Myskikurpitsan sesonki kestää syyskuusta joulukuulle. Maultaan se on pähkinäinen, makeahko ja täyteläinen, joten sen maustamisessa kannattaakin suosia monipuolisesti erilaisia mausteita, jotka korostavat sen omaa makua entisestään. Makeutensa puolesta myskikurpitsa sopii loistavasti makeisiin leivonnaisiin, mutta se on herkullista myös uunissa paahdettuna ja keitoissa.

Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa on isohko ovaalinmuotoinen kurpitsa, joka on väritykseltään kellertävä tai vihertävä. Se saa nimensä erikoisesta hedelmälihastaan, joka muuttuu kypsennyksen jälkeen spagettimaiseksi. Kurpitsan maku on mieto ja moni käyttääkin sitä pastan tavoin. Kovakuorinen kurpitsa säilyy hyvin ja sen sesonki on syys-lokakuussa. Spagettikurpitsan voi keittää puolitettuna kypsäksi tai paahtaa uunissa. Tätä kurpitsaa voi myös nauttia raakana esimerkiksi salaatissa. Sen siemeniä ei suositella syötäväksi.

Hokkaidokurpitsa

Hokkaidokurpitsa tunnetaan myös japanilaisena talvikurpitsana, joka on muodoltaan pyöreä. Sen malto on kiinteän oranssia, makeaa ja täyteläistä. Sen rakenne ei vetisty niin kuin muiden kurpitsojen, joten se sopii hyvin palasina paahdettavaksi. Makeutensa ansiosta sen sopii hyvin myös jälkiruokiin. Viljely on lisääntynyt viime vuosina Euroopassa sen suosion kasvettua.

Kiekkokurpitsa

Kiekkokurpitsa tunnetaan myös nimellä Patty pan tai Ufo. Kiekkokurpitsa on pehmeä ja miedonmakuinen. Se kuuluukin kesäkurpitsojen sukuun ja sitä voidaan käyttää kesäkurpitsan tapaan. Paksukuorisemmat kurpitsat on hyvä kuoria ennen käyttöä.

Koristekurpitsat

Nämä kurpitsat kasvatetaan täysin koristekäyttöön, eivätkä ne ole syömäkelpoisia. Maultaan ne ovat kitkeriä ja joskus jopa myrkyllisiä.

 

Kurpitsareseptejä:

 

Pippurinen kurpitsakeitto

Pippurinen kurpitsakeitto

1 kg talvikurpitsaa, myskikurpitsaa tai hokkaidokurpitsaa
10 dl vettä
2 kasvisliemikuutio
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
2,5 dl mustapippurikermaa
Halutessaan voi osan kurpitsasta korvata vaikka bataatilla tai perunalla.

  1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet ja rihmasto.
  2. Leikkaa kuori pois ja paloittele malto.
  3. Lisää kiehuvaan veteen liemikuutiot ja kurpitsan palat. Anna kiehua kypsäksi niin, että haarukka läpäisee palaset.
  4. Soseuta kypsät palaset sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää suola ja mustapippurikerma. Kuumenna vielä kiehuvaksi.
  5. Tarjoile paahdettujen kurpitsansiementen kanssa.

Vinkki: Keiton voi toteuttaa myös täysin vegaanisena vaihtamalla kerma kaurapohjaiseen. Poistamalla keitinveden ennen soseutusta saat enemmän muusimaisen rakenteen, joka sopii hyvin esimerkiksi lihapullien kaveriksi.

 

Kurpitsapataleipä

Kurpitsapataleipä

Kurpitsapataleipä valmistuu helposti ja tuo uutta makua tavanomaiseen tavanomaiseen leipään.
1 tl kuivahiivaa
3 dl vettä
3 dl kurpitsasosetta
2 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
4-6 dl vehnäjauhoja
2 rkl hunajaa
(1/2 dl kurpitsansiemeniä)

Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa lämmin vesi ja kurpitsasose. Kaada neste jauhoseoksen sekaan, sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Kohotuksen jälkeen kaada taikina jauhotetulle alustalle, kääntele kevyesti ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Taikinan kohotessa laita valurautapata tai muu pata kuumenemaan uuniin 225 asteeseen. Padassa tulee olla myös kansi.

Ota kuuma pata uunista, sivele se kevyesti öljyllä ja kumoa taikina pataan. Laita kansi päälle ja paista 35-40 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 10-15 minuuttia tai kunnes leivän pinta on kauniin värinen.

Kumoa leipä padasta ritilälle jäähtymään.

 

Pekoni-kurpitsa Pinwheels

Pekoni-kurpitsa Pinwheels

Helpot, nopeat tarjottavat, jotka maistuvat varmasti kaikille. Resepti kanadalaiselta kurpitsaviljelijältä.
Voitakina:
200 g voita
5 dl vehnäjauhoja
5 rkl vettä
Tai
500 g pakastevoitaikinaa
Täyte:
200 g pekonia
2 dl kurpitsasosetta
150 g juustoraastetta
Halutessaan:
Kurpitsansiemeniä ja yrttejä
Voitelu:
1 muna
Voitakina:

  1. Nypi pehmeä voi ja jauhot, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Ota voitaikina sulamaan noin tuntia ennen leipomista. Jääkaapissa olleen taikinan voi kaulia suoraan. Kauli taikina isoksi neliöksi. Levitä päälle kurpitsasose, juustoraaste ja pekoni. Rullaa rullaksi. Leikkaa rullasta kiekkoja. Siirrä kiekot pellille ja voitele ne.

Paista kiekkoja 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

 

Riistapullia ja kurpitsaa

Riistapullia ja kurpitsaa

Kurpitsa sopii erinomaisesti riistan kaveriksi. Riista on yleensä tavallista lihaa rasvattomampaa, joten sen kaveriksi kannattaa lisätä kermaa tai vaikkapa pekonia. Riistapullat saavat kermasta täyteläisyyttä.

Riistapullat
500 g hirven, peuran tai kauriin jauhelihaa
1 dl ruokakermaa
2 munaa
3 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
2 rkl ketsuppia
korppujauhoja
mustapippuria
suolaa
valkopippuria

  1. Paista sipuli ja valkosipuli pannulla. Sekoita kulhossa jauheliha, ruokakerma, munat, ketsuppi, korppujauhot ja mausteet. Lisää sipuli ja valkosipuli ja sekoita.
  2. Pyöritä palloja uunipellille, leivinpaperin päälle. Paista 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Kurpitsalisuke
Puolikas myskikurpitsa
suolaa
pippuria
öljyä
(halutessaan valkosipulia)

  1. Leikkaa kurpitsat kuutioiksi. Sekoita kulhossa öljy ja mausteet kuutioihin. Kaada pellille leivinpaperin päälle.
  2. Paista 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia. (valmistuvat samalla lihapullien kanssa)

Lisukkeeksi keitetään suomalaista ohra- tai kaurahelmeä tai salaattia kauden vihanneksista. Nauti.