Mausteyrtit
Tuttujen kuivattujen mausteyrttien kotimainen vaihtoehto on ruukussa myytävät tuoreyrtit. Niitä saa ympäri vuoden. Tuoreiden mausteyrttien käytössä ei ole muuta rajaa kuin mielikuvitus, sillä niiden avulla voi tehdä omia makuyhdistelmiä. Makuelämysten lisäksi yrtit ovat terveellisiä: niiden avulla voi vähentää suolan käyttöä ja monilla yrteillä on lääkitseviä ominaisuuksia.
Tuoreyrtit tulee säilyttää viileässä (poikkeuksena helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka säilytetään huoneenlämmössä) ja niiden suojusmuovi tulee mielellään jättää paikoilleen kuivumista ehkäisemään. Kaikki yrtit, varsinkin suurilehtiset lajit, kuivuvat helposti ellei niitä kastele kunnolla. Ruuanvalmistuksessa tuoreyrttejä käytetään määrällisesti kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin kuivattuja.
Tuoreyrttejä voi pakastaa, kuivata, ja säilöä öljyyn tai etikkaan.