Sök efter växter

Morsiusharso


MORSIUSHARSO (Gypsophila paniculata)

Morsiusharso tunnetaan myös nimellä harsokukka ja raunikki. Alkuperäinen harsokukka on kotoisin Välimeren alueelta ja Itä-Euroopasta. Nykyisin harsokukkaa viljellään laajasti ympäri maailmaa ja sitä on saatavissa koko vuoden ajan.

Morsiusharson varret ovat monihaaraiset, kukat ovat pieniä, kukinto on kevyt ja herkän näköinen kuin valkoista pitsiä. Joskus on myös saatavilla vaaleanpunaista lajiketta tai värjättyjä esim. sinistä kukkaa. Ostettaessa useimpien kukkien tulisi olla auki, kaupassa kukkien tulisi olla käsitellyssä vedessä. Kukkavirkistettä käytettäessä myös nuppuisemmat kukinnot aukeavat. Ensimmäinen maljakkovesi saa olla lämmintä, sen jälkeen viileää. Kukkiin leikataan uudet imupinnat ja poistetaan alimmat lehdet.

Harsokukka on hempeä kevennys asetelmissa ja kimpuissa raskaampien kukkien lisänä. Se sopii hyvin monenlaisten isompien kukkien kanssa käytettäväksi. Kerrottukukkaiset lajikkeet ovat myös hyviä kuivakukkia. Kuivattavaksi valittavien kukintojen tulisi olla täysin avautuneita.