Näringslära ordlista


Vapaat radikaalit

ovat kemiallisesti epävakaita atomeja tai molekyylejä, joita syntyy elimistön normaalin aineenvaihdunnan seurauksena. Mm. jokin sairaus tai tupakansavu saattaa käynnistää elimistössä liiallisen vapaiden radikaalien syntymisen. Vapaat radikaalit ovat negatiivisesti varautuneita. Tämän vuoksi ne reagoivat elimistössä helposti positiivisesti varautuneiden molekyylien kanssa. Tätä vahingollista reaktiota kutsutaan oksidaatioksi eli hapettumiseksi tai härskiintymiseksi. Ihmiselimistössä vapaiden radikaalien aiheuttamien reaktioiden arvellaan liittyvän verisuonten kalkkeutumiseen eli ateroskleroosiin, syöpään, verenpainetautiin ja immuunivasteen heikkenemiseen.

Katso aineenvaihdunta ja antioksidantit.


Vegaani

Henkilö, jonka ruokavaliossa on pelkästään kasvikunnan tuotteita.


Vesiliukoiset vitamiinit

ovat vitamiineja, jotka liukenevat helposti ruoan ja elimistön nesteisiin. Vesiliukoisia vitamiineja ovat kaikki B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini. Vesiliukoisten vitamiinien säännölliseen saantiin on kiinnitettävä huomiota, koska ne eivät varastoidu elimistöön. Elimistön tarpeen ylittävät määrät erittyvät virtsaan.

Katso vitamiinit.


Vitamiinit

ovat ravintoaineita, joiden keskeinen tehtävä on osallistua ihmisen aineenvaihdunnan säätelyyn. Vitamiinit eivät muodosta elimistössä energiaa, mutta monet niistä ovat välttämättömiä tapahtumissa, joissa tuotetaan energiaa. Vitamiinit osallistuvat myös solujen muodostumiseen ja niiden rakenteen ylläpitämiseen. Jokaisella vitamiinilla on elimistössä oma tehtävänsä. Pääsääntöisesti vitamiineja on saatava ravinnosta sellaisenaan. Vitamiinit jaetaan vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin vitamiineihin.

Katso ravintoaineet, aineenvaihdunta, vesiliukoiset vitamiinit ja rasvaliukoiset vitamiinit.