Näringslära ordlista


Sakkaroosi

eli tavallinen sokeri on disakkaridi. Sakkaroosi kuuluu hiilihydraatteihin. Sakkaroosia on luonnossa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. Erityisen runsaasti sitä on sokerijuurikkaassa ja sokeriruo`ossa, joista sokeri valmistetaan. Sokerissa ei ole vitamiineja eikä kivennäisaineita.

Katso disakkaridi, hiilihydraatti, vitamiini ja kivennäisaine.


Sekaruoka

on ruokavalio, joka koostuu sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista.


Selluloosa

on ravintokuitu, jota esiintyy kasvien soluseinissä. Selluloosa kuuluu polysakkarideihin. Elimistö ei pysty sulattamaan selluloosaa. Sillä on kuitenkin tärkeä merkitys ravinnon liukenemattoman kuidun lähteenä. Selluloosaa saadaan vihanneksista, juureksista, marjoista, hedelmistä ja kokojyväviljasta.

Katso liukenematon kuitu ja polysakkaridi.


Sokerit

muodostuvat yhdestä tai kahdesta glukoosiyksiköstä. Niitä kutsutaan sen mukaan mono- ja disakkarideiksi. Kaikki sokerit maistuvat makeilta, mutta niiden makeus on voimakkuudeltaan erilainen.

Katso glukoosi, mono- ja disakkaridi.


Suojaravintoaineet

ovat puutostaudeilta suojaavia ravintoaineita. Suojaravintoaineita ovat valkuaisaineet, vitamiinit, kivennäisaineet ja vesi.

Katso valkuaisaineet, vitamiinit, kivennäisaineet.


Suola

Liiallinen suolan eli NaCl:n (Natriumkloridin) saanti on sydämelle ja verisuonille vaarallista, sillä se nostaa verenpainetta. Kasviksilla on oma itsenäinen vaikutuksensa verenpainetta alentavana tekijänä. Siksi kasviksia tulisikin sisällyttää ruokavalioon runsaasti. Lisäksi suolan määrää voidaan vähentää ruokavaliosta lisäämällä ruokiin kasviksia ja yrttejä, joista saa ruokaan makua.