Näringslära ordlista


Painoindeksi

Painoindeksi, eli Body Mass Index (BMI) lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä.
Paino kiloina : (pituus metreinä x pituus metreinä) = painoindeksi kg/m2
Esimerkiksi Jos olet 90 kiloinen ja pituutesi on 174 cm on painoindeksisi 30.
90 kg : (1,74m x 1,74m) = 30

Aikuisten normaalipainon ylärajaksi on maailmanlaajuisesti valittu painoindeksi 25 kg/m2, koska sen ylittyminen lisää monien sairauksien vaaraa. Painoindeksillä on yhteys rasvakudoksen määrään.

Painoindeksi
18.5–24.9 Normaali paino
> 25 Liikapaino (ylipaino)
25.0–29.9 Lievä lihavuus
30.0–34.9 Merkittävä lihavuus
35.0–39.9 Vaikea lihavuus
40 tai yli Sairaalloinen lihavuus


Pektiini

on ravintokuitu, jota esiintyy kasvien soluseinissä. Se kuuluu polysakkarideihin. Pektiini muodostaa mahalaukussa geelin, joka hidastaa glukoosin imeytymistä verenkiertoon. Pektiini ei hajoa ruoansulatuksessa. Sitä saadaan hedelmistä ja marjoista. Pektiinin hyydyttävää ominaisuutta käytetään hyväksi säilönnässä.

Katso polysakkariidi, glukoosi ja ravintokuitu.


Perusaineenvaihdunta

Elimistössä jatkuvasti tapahtuvat, energiaa vaativat, tahdosta riippumattomat toiminnot, kuten sydämen, keuhkojen, hermoston ja sisäelinten toiminta. Perusaineenvaihdunnan määrän vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, kudosten koostumus, ilmasto, uni sekä monet sairaudet.


Polysakkaridi

on hiilihydraatti, joka muodostuu lukemattomista sokeriyksiköistä. Se hajoaa ruoansulatuksessa glukoosiksi. Tärkkelys ja ravintokuitu ovat polysakkarideja.

Katso hiilihydraati, glukoosi, tärkkelys ja ravintokuitu.


Proteiinit

ovat kasvulle ja kehitykselle välttämättömiä ravintoaineita. Niiden pääasiallinen lähde on maitovalmisteet, kananmuna, kala ja liha, jotka sisältävät elimistölle välttämättömät aminohapot. Kasviksista proteiinia on eniten herneissä ja pavuissa. Kasvisruokavalioissa, joissa ei käytetä maitovalmisteita eikä munaa, varmistetaan proteiinien riittävä saanti sisällyttämällä ruokavalioon viljavalmisteita, palkokasveja, pähkinöitä ja soijatuotteita.

Katso ravintoaine ja kasvisruokavalio.