Näringslära ordlista


Laktoosi

eli maitosokeri on disakkaridi. Se pilkkoutuu ruoansulatuskanavassa perusrakenneyksiköikseen glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka imeytyvät vereen. Joiltakin ihmisiltä puuttuu elimistöstä laktaasientsyymi, joka pilkkoo laktoosin imeytyvään muotoon. Imeytymätön laktoosi aiheuttaa elimistössä vatsa-, ja ilmavaivoja sekä ripulia. Laktoosia on maidossa ja maidosta valmistetuissa elintarvikkeissa.

Katso glukoosi, galaktoosi ja disakkaridi


Lautasmalli


on malli tasapainoisen ja monipuolisen aterian koostamisesta. Puolikkaalle lautaselle raakoja ja/tai kypsennettyjä kasviksia, neljännekselle kalaa, siipikarjanlihaa tai punaista lihaa vaihdellen toiselle neljännekselle perunoita, riisiä tai pastaa vaihdellen.

Lisäksi tulee muistaa lasillinen rasvatonta maitoa ja pala kevytlevitteellä sipaistua leipää. Jälkiruoaksi tai välipalaksi marjoja tai hedelmä.


LDL

eli low density lipoprotein on hiukkanen, jonka pinnalla on proteiineja ja sisällä rasva-aineita. Suurin osa veren kolesterolista liikkuu LDL-hiukkasiin sitoutuneena, ja sitä sanotaan silloin LDL-kolesteroliksi. LDL-hiukkaset kuljettavat kolesterolia elimistössä sinne, missä sitä tarvitaan. LDL-kolsterolia sanotaan ns. pahaksi kolesteroliksi, jos sitä on verenkierrossa liikaa. Veren LDL-kolesterolipitoisuus tulisi olla korkeintaan 3,5 mmol/l.

Katso HDL ja kolesteroli.


Ligniini

on ravintokuitu, jota esiintyy kasvien soluseinissä. Ligniini kuuluu polysakkarideihin.

Katso polysakkaridi.


Liukenematon kuitu

Veteen liukenematon eli geeliytymätön ravintokuitu, kuten selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini. Liukenematon kuitu kulkee suoliston läpi muuttumattomana. Se lisää suolen täytettä ja nopeuttaa ruokasulan läpikulkuaikaa suolessa. Liukenematonta kuitua saadaan pääasiassa täysjyväviljasta ja pähkinöistä. Liukenemattomalla kuiduilla on monia terveydellisiä vaikutuksia.

Katso selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini ja ravintokuitu.


Liukoinen kuitu

Vesiliukoinen eli geeliytyvä ravintokuitu, kuten pektiini (-glukaani ja kasvikumit). Liukoinen kuitu voi sitoa elimistössä itseensä ruoan kolesterolia, jolloin kolesteroli poistuu ulosteen mukana päätymättä elimistön käyttöön. Tällä saattaa olla vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksien riskin vähentämisessä. Liukoinen kuitu myös tasaa aterian jälkeistä verensokerin nousua ja pitää näläntunteen pidempään poissa. Liukoinen kuitu lisää myös suolen sisällön viskositeettia. Paksusuolessa liukoinen kuitu valtaosin hajoaa bakteerikäymisen seurauksena. Liukoista kuitua saadaan runsaasti vihanneksista, juureksista, palkokasveista, hedelmistä, marjoista, kaurasta ja ohrasta.

Katso pektiini ja kolesteroli.


Luteiini

on esim. maissille keltaisen värin antava karotenoidi.


Lykopeeni

kuuluu karotenoideihin. Erittäin tehokas antioksidantti, jota esiintyy mm. tomaatissa ja tomaatista valmistetuissa tuotteissa. Lykopeeni ei tuhoudu kuumennettaessakaan. Lykopeeni pienentää mm. eturauhassyövän ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Katso karotenoidit ja antioksidantit.