Näringslära ordlista


Karsinogeeni

on mikä tahansa yhdiste, joka voi aiheuttaa syöpää.


Kasvikset

ovat kasvikunnan tuotteita. Kasviksiin luentaan vihannekset, juurekset (peruna mukaan lukien), marjat, hedelmät ja sienet.


Kasvisruokavaliot

Kasvisruokavaliota on useita erilaisia. Kasvisruokavaliot jaetaan eri tyyppeihin sen mukaan, mitä ruoka-aineita ne sisältävät. Lue lisää Kasvisruokasivuilta.


Kilojoule

eli kJ = 1 000 joulea. Joule on energian yksikkö. 1 kJ on 0,238 kcal


Kilokalori

eli kcal = 1 000 kaloria. Kalori on energian yksikkö. 1 kcal on 4,184 kJ


Kivennäisaineet

ovat peräisin maaperästä. Sieltä ne siirtyvät kasveihin ja niistä taas eläimiin. Ihmiset saavat kivennäisaineita sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista ja pieniä määriä myös juomavedestä. Kivennäisaineet jaetaan tarvittavan määrän mukaan makrokivennäisaineisiin ja hivenaineisiin. Kivennäisaineet osallistuvat aineenvaihdunnan säätelyyn.


Kolesteroli

on rasvan kaltainen aine. Se on välttämätön aine elimistössä. Sitä tarvitaan aivoissa ja hermosoluissa sekä kaikissa aktiivisissa soluissa. Kolesterolia muodostuu riippumatta siitä, saadaanko sitä ruuasta. Maksa valmistaa kolesterolia elimistön tarvitseman määrän. Veri kuljettaa kolesterolia maksasta kudoksiin LDL -hiukkasiin kiinnittyneinä ja vastaavasti kudoksista pois HDL -hiukkasiin kiinnittyneinä.

Suositeltava veren kolesterolipitoisuus on alle 5,0 mmol/l. Veren kolesterolitason nousuun vaikuttavat sekä perintötekijät että ravinto. Merkittävin veren kolesterolia kohottava tekijä on ravinnon runsas tyydyttyneen eli kovan rasvan määrä (vain eläinkunnan tuotteissa ja kookosrasvassa). Ruuan suuri kolesterolimäärä vaikuttaa samansuuntaisesti. Korkea kolesterolitaso on yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Kolesterolia ei ole marjoissa, hedelmissä, juureksissa, vihanneksissa, viljavalmisteissa, kasviöljyssä ja kasviöljypohjaisissa margariineissa.

Katso HDL ja LDL.


Kuitu


Kversetiini

on flavonoidi, joka on yksi tehokkaimmista antioksidanteista. Sitä esiintyy erityisesti sipulissa ja omenoissa.

Katso flavonoidi ja antioksidantti.