Näringslära ordlista


Galaktoosi

on laktoosin eli maitosokerin rakenneosa. Sitä muodostuu laktoosin pilkkoutuessa ruoansulatuskanavassa glukoosiksi ja galaktoosiksi. Galaktoosi on monosakkaridi.

Katso laktoosi, glukoosi ja monosakkaridi.


Glukoosi

eli rypälesokeri on monosakkaridi. Se on useimpien muiden hiilihydraattien rakenneosa ja siksi ravinnon yleisin hiilihydraatti. Sellaisenaan sitä on ruoassa vain vähän eli hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa. Verensokeri on glukoosia.

Katso monosakkaridi ja hiilihydraatit.


Glykeeminen indeksi

kuvaa eri ruoka-aineiden aiheuttamaa veren sokeritason nousua aterian jälkeen. Kun ruoka-aine sokeroituu eli muuttuu elimistössä sokeriksi hitaasti, sanotaan sillä olevan pieni glykeeminen indeksi. Vastaavasti glykeemisen indeksin sanotaan olevan suuri, kun ruoka-aine sokeroituu nopeasti. Glukoosin tai vaalean leivän aiheuttamaa verensokerin nousun nopeutta pidetään glykeemisen indeksin vertailukohteina.

Indeksiin vaikuttaa ruoka-aineiden tärkkelyksen rakenne, joka on erilainen eri kasvilajeilla. Jos ruoka-aineissa on geeliytyvää kuitua, sen glykeeminen indeksi on pieni. Kasvisten kypsentäminen muuttaa tärkkelyksen ja kuidun paremmin sulaviksi, joten kypsentämättömät kasvikset ja vihannekset muuttuvat sokeriksi hitaammin kuin keitetyt.

Ravinnon sisältämä rasva ja proteiini hidastavat mahan tyhjenemistä ja hiilihydraattien imeytymistä. Tämän vuoksi eri ruoka-aineiden väliset glykeemisten indeksien erot pienenevät aterialla, jossa on useita aineksia. Diabeteksen hoidossa on joissain tutkimuksissa saatu parempia hoitotuloksia, kun nopeasti sokeroituvia ruokia on käytetty niukasti. Normaalissa ruokavaliossa ei tällaisella liene ratkaisevaa merkitystä.

On hyvä myös muistaa, että glykeeminen indeksi kertoo vain ruoka-aineen vaikutuksesta verensokeriin, eikä pieni glykeeminen indeksi tarkoita aina samaa kuin terveellinen ruoka. Joillakin ruoka-aineilla on pieni glykeeminen indeksi, mutta ne sisältävät kuitenkin paljon rasvaa


Glykogeeni

on erityisesti maksassa esiintyvä, ruoasta saatavasta glukoosista muodostunut polysakkaridi. Se toimii elimistössä hiilihydraattivarastona. Jos verensokeri laskee liian alas eikä ole ruoasta saatavaa glukoosia, alkaa elimistö muodostaa glykogeenista glukoosia elintoimintojensa turvaamiseksi.

Katso polysakkaridi, glukoosi ja hiilihydraatit.