Kasviksista saa liharuokien tapaan salonkikelpoista tarjottavaa vaativiinkin edustustilaisuuksiin. Hurmaa asiakkaasi värikkäillä ja monipuolisilla annoksilla, joissa kasvikset ovat pääosassa.

Nämä ohjeet vaativat vähän enemmän käsityötä, mutta asiakkaiden positiivinen palaute palkitsee vaivannäön varmasti.

MONIMUOTOINEN PERUNAKAVIAARI

Reseptin ajatus: Perusraaka-aineen ylistys ja hyvä vaihtoehto vaikkapa mädille ja kaloille.

4-6 annosta
4 kpl kiinteämaltoista keksikokoista perunaa (vihreä väritunniste)
rypsiöljyä
tuoretta timjamia
1 porkkana
1 purjon vihreää osaa tai kevätsipulia
hienoa merisuolaa
maustepippuria, kokonaista jauhettuna

Kuori perunat ja porkkana. Pilko perunat ja porkkana hyvin pieniksi (3-4 mm) kuutioiksi.
Hienonna purjo. Kuivaa perunakuutiot ja uppopaista timjamin kanssa öljyssä ne nopeasti, älä ruskista. Nostele perunakuutiot talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.
Kuullota öljyssä porkkanakuutioita ja purjoa hetki.
Sekoita jäähtyneet perunakuutiot, porkkana ja purjo. Mausta kaviaari suolalla ja maustepippurilla.
Perunakaviaarin voi tarjota joko kylmänä tai kuumana.

 

 

Lisäkkeeksi:
tumma kokojyväpaahtoleipä ja anjovissmetana
hiillostetut lohiviipaleet ja tilli-sinappikastike
uppomuna ja basilikakastike

HETKIEN HEDELMÄSALAATTI

Reseptin ajatus: Rohkea yhdistelmä vihanneshedelmiä ja hedelmiä mausteissessa liemessä. Salaatti, joka sopii alkuruoaksi, väliruoaksi, lisäkkeeksi linnulle tai lihalle ja jälkiruoaksi.

6-8 annosta

Mausteliemi:
0,5 l vettä
2 dl hillosokeria
5 tähtianista
pala tuoretta inkivääriä
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
0,5 tuore chilipaprika
1 ruukku tuoretta minttua
1 dl kuivaa valkoviiniä

Salaatti:
4 luumutomaattia
2 keltaista paprikaa
1 omena
0,5 kesäkurpitsa
100 g tummia rypäleitä
0,5 ananas
vihersalaattia
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

Keitä vedestä, sokerista ja mausteista sokeriliemi. Jäähdytä liemi ja lisää valkoviini.
Kalttaa luumutomaatit. Poista tomaateista siemenet ja pilko puolikas 2-3 osaan.
Puolita paprikat ja höyrytä paprikoita monitoimiuunissa. Poista paprikoiden kuori.
Puolita kesäkurpitsa ja poista siemenet. Viipaloi kurpitsanpuolikas noin ½ cm viipaleiksi.
Viipaloi omenat. Pariloi omena- ja kesäkurpitsaviipaleet.
Pilko paprikanpuolikkaat ja ananas.
Kaada siivilöity sokeriliemi kasvisten ja hedelmien päälle ja anna salaatin maustua kylmässä vähintään 1-2 tuntia. Koristele tuoreilla yrteillä.

 

 

 

 

 

VÄRIKKÄÄT MAKUMARINADIT

Reseptin ajatus: Kasvisten makua syventävä kastikkeen tapainen kevyt marinadi.

PUNAINEN MAKUMARINADI

2 punaista paprikaa
0,5 sipuli
0,5 dl rypsiöljyä
3 dl tomaattimehua
1 dl rypsiöljyä
2 rkl hunajaa
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 dl vettä
hienoa merisuolaa
mustapippuria

Pilko paprikat ja sipuli ja kuullota öljyssä.
Lisää tomaattimehu ja kypsennä. Soseuta seos sauvasekoittimella ja jäähdytä.
Lisää soseen joukkoon öljy, hunaja, etikka, vesi ja mausteet.

 

VIHREÄ MAKUMARINADI

1 purjon vihreää osaa
0,5 fenkoli
½ dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1 dl rypsiöljyä
0,5 puntti persiljaa
0,5 puntti basilikaa
0,5 dl vettä
hienoa merisuolaa
mustapippuria
muskottipähkinää

Pilko purjo ja fenkoli ja kuullota ne öljyssä. Lisää vesi ja kypsennä.
Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja jäähdytä.
Soseuta öljyn joukossa persilja ja basilika. Lisää yrttiöljy, vesi ja mausteet purjo-fenkolisoseeseen ja mausta.

 

KELTAINEN MAKUMARINADI

2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl currya
2 dl vettä
1 dl appelsiinimehutiivistettä
1 dl rypsiöljyä
0,5-1 tl kardemummaa, jauhettuna
1 rkl hunajaa
0,5 dl appelsiinimehua
hienoa merisuolaa ja mustapippuria

Kuori ja paloittele porkkanat. Kuullota ne valkosipulin ja curryn kanssa.
Lisää vesi ja appelsiinimehu ja kypsennä. Soseuta sauvasekoittimella ja jäähdytä.
Lisää öljy, mehu ja mausteet.

Käyttövinkkejä:
höyrytetyn kukkakaalin tai porkkanan, grillatun kesäkurpitsan tai tuoreiden herkkusienien marinadiksi
lämpimien kasvilisäkkeiden maustamiseen (lisää marinadi kasvisten kypsennyksen jälkeen juuri ennen tarjoilua)
grillatun kalan, linnun ja lihan maustamiseen.

 

 

 

 

 

TAPASRULLAT

Reseptin ajatus: Kesäkurpitsa taipuu cocktailpalaksi.

noin 8 rullaa

1 kesäkurpitsa (noin 8 viipaletta)
4-8 ohutta viipaletta serranon- tai parmankinkkua TAI
4-8 ohutta viipaletta kylmäsavulohta
mustapippuria
sitruunaa
oliiviöljyä
koristeluun hiillostettuja kirsikkatomaatteja

Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin noin 3-4 mm ohuiksi viipaleiksi.
Paista kesäkurpitsaviipaleet parilapannulla ilman rasvaa molemmilta puolilta.
Nostele viipaleet työlaudalle ja anna jäähtyä. Kuivaa viipaleiden pinta talouspaperilla. Mausta pippurilla ja levitä kinkku- tai lohiviipaleet päälle.
Rullaa kesäkurpitsaviipaleet kääretortun tavoin rullaksi. Ripottele pinnalle hieman sitruunankuorella maustettua oliiviöljyä.
Tarjoa ”amusena”, keittiön pienenä tervehdyksenä, cocktailpalana, alkuruokana tai tapaspalana.

 

 

PORTVIININ PAAHTAMAT SALOTTISIPULIT

Reseptin ajatus: Jotain uutta juustopöytään. Hienoarominen makea hilloke juustojen seuraksi.

500 g salottisipulia
1 porkkana
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl fariinisokeria
2 dl punaista portviiniä
ripaus hienoa merisuolaa

Lisäksi:
annospaloja mustaleima emmentaljuustoa tai aurajuustoa
leipätikkuja

Paloittele sipulit ja ota palloraudalla porkkanoista pieniä pallosia. Kuullota sipuli ja porkkanat öljyssä.
Lisää sokeri ja anna sokerin hieman karamellisoitua. Lisää portviini ja hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi.
Tarjoa kuumana tai kylmänä huoneenlämpöisen juuston seurana väli- tai jälkiruokana.
Portviinisipulit sopivat erinomaisesti myös lintu- ja riistaruokien lisäkkeeksi.