Hae kasvista

Köynnöskrassi


KÖYNNÖSKRASSI (Tropaeolum majus)

Alkuperäinen köynnöskrassi on kotoisin Perusta ja Länsi-Intian saarilta. Krassia on helppo viljellä ja se onkin yleistynyt nopeasti aikojen kuluessa. Nykyisin on saatavana useita eri lajeja, joiden joukossa on eri korkuisia köynnös- ja pensaslajeja, ja sekä yksinkertaisia että kerrannaisia kukkia. Kukat ovat punaisen, oranssin tai keltaisen värisiä.

Köynnöskrassi menestyy yhtä hyvin aurinkoisilla kuin varjoisillakin paikoilla. Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Liian ravinteikkaassa kasvualustassa kasvi innostuukin kasvattamaan enemmän lehtiä kuin kukkia. Krassi kukkii läpi kesän ensimmäisiin pakkasiin asti. Taimina ostetut kukkivat tietenkin nopeammin kuin siemenestä kylvetyt.

Kukkia voi käyttää esimerkiksi salaattien koristeluun. Englannissa sitä viljellään myös maustekasvina. Lehtiä, nuppuja ja kukkia käytetään pippurin asemesta salaateissa. Sillä maustetaan viinietikkaa ja sen raa'at hedelmät säilötään ja käytetään kapriksen tavoin.

Krassit ovatkin erittäin monikäyttöisiä. Ne sopivat astioiden reunoille amppeleihin, köynnöskehikoihin ja jopa maanpeitteeksi. Krassista saa vähällä vaivalla pirteän väriloiston pihalle ja ruokapöytään.