Hae kasvista

Begonia


BEGONIA
(Begonia)

Begonioita on olemassa hyvin erilaisia lajeja ja lajikkeita pystykasvuisista riippuviin. Pauliina- eli ruusubegonioita löytyy yksinkertaisia ja kerrottuja lajikkeita. Värit vaihtelevat punaisen eri sävyistä keltaiseen ja valkoiseen. Begonia kasvaa 20-30 cm korkeaksi. Sitä voidaan käyttää kukkivana huonekasvina tai ulkona parvekkeella laatikoissa tai istutuksissa sateensuojaisissa paikoissa.

Mukulabegoniaa, jolla on isommat yksittäiset kukat käytetään esimerkiksi hautausmailla. Suosittu amppelikasvi karjalanneito kuuluu myös mukulabegonioihin. Karjalanneidon perinteisin väri on oranssi, mutta nykyisin on saatavana myös muunvärisiä mm. punaisia lajikkeita. Karjalanneito sopii amppelikasviksi sekä ulos että sisälle. Nuorena se on usein pystykasvuinen, joten sitä voi pitää vaikkapa pöydällä.

Begoniat viihtyvät puolivarjoisassa paikassa eivätkä pidä suorasta auringonpaahteesta. Ne kukkivat myös aurinkoisilla paikoilla, mutta silloin kasvia on kasteltava hyvin. Muhkeat kukat eivät pidä tuulisesta ja sateisesta paikasta. Begonioita kastellaan tasaisesti ja säännöllisesti, jolloin on myös hyvä antaa mieto lannoitus joka kastelun yhteydessä kasvukaudella. Lehdille kastelua tulisi välttää. Begonia on huonoissa olosuhteissa herkkä sienitaudeille, kuten härmäsienelle tai harmaahomeelle. Tällöin saastuneet kasvinosat tulisi poistaa ja ruiskuttaa kasvia sopivalla aineella. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa. Begonia on täydessä kukassa ollessaan loistava väriläiskä istutuksissa ja ruukuissa. Oikeaan paikkaan sijoitettuna se on pitkäaikainen ja kiitollinen kukkija.