Hae kasvista

Idut, versot ja syötävät kukat


IDUT, VERSOT JA SYÖTÄVÄT KUKAT

Idut ja versot sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja. Vähäkalorisina ne ovat oivallista syötävää kevyen ruokavalion ystäville. Ituja ja versoja voidaan käyttää sellaisenaan salaatteihin tai voileivän päälle. Niitä voi lisätä myös lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin, mutta vasta aivan ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa.

Tunnetuimpia idätettäviä tuotteita ovat sinimailanen eli alfa-alfa, mung-papu ja linssi. Muita suosittuja idätettäviä lajeja ovat kik-herne, soijapapu, vehnä, ruis ja sarviapila. Valmiiksi kasvatettuja tuoreversoja on nykyisin saatavilla melkoinen valikoima. Yleisimpiä kasvatettavia lajeja ovat auringonkukka, vihanneskrassi, herne, vehnä ja tattari. Myös retiisiä, retikkaa, sinappia ja eri viljalajeja voidaan kasvattaa tuoreversoiksi.

Syötävät kukat ovat ruuan koristeluun ja maustamiseen käytettäviä ruuan lisukkeita. Syötävät kukat koristavat pöytää, ruokia, juomia sekä kohottavat kauneudellaan tunnelmaa. Ainoastaan syötäviksi viljeltyjä kukkia voidaan käyttää ruuan koristeluun. Yleisimpiä kasvatettavia ovat orvokit, kehäkukka, krassi, kurpitsa sekä monet kukkivat maustekasvit.

Käyttövalmiit tuoreet idut ja versot säilytetään mahdollisimman viileässä +2 – +5 asteessa. Myös kaupan vihannestiskissä idut löytyvät tiskin viileimmästä kohdasta.