Hae kasvista

Tuoksuherne


TUOKSUHERNE (Lathyrus odoratus)

Tuoksuherne on yksivuotinen, köynnöstävä kasvi, jonka alkuperä on Italiassa. Sen alkuperäinen väri on violetti. Nykyiset suurikukkaiset lajikkeet voivat olla valkeita, kermanvärisiä, vaalean tai tummanpunaisia, oransseja, lohenpunaisia, sinisiä, liloja tai purppuranpunaisia. Ostettaessa tulisi kukinnon ensimmäisen kukan olla avautunut ja muiden vielä nupulla.

Maljakkoon laitettaessa tuoksuherneen varsien päitä on syytä leikata 2-3 cm ja naarmuttaa niitä veitsen kärjellä. Maljakkovesi saa olla viileää, kuitenkin nupulliset kukat laitetaan ensimmäisen kerran lämpimään veteen. Varren tulisi olla noin 5 cm syvällä vedessä. Vesi vaihdetaan päivittäin. Kukkavirkisteitä voidaan käyttää. Tuoksuherneet voidaan pitää koko ajan huoneenlämmössä. Ne ovat arkoja tupakansavulle, eivätkä siedä suihkutusta. Yksittäinen kukka kestää noin kolme päivää, mutta nupuista avautuu uusia kukkia niin, että kimpusta riittää iloa viikoksi.

Tuoksuhernettä käytetään kimpuissa usein pikkuruusujen ja harsokukan kanssa, kukka-asetelmissa tai yksinään sirona kimppuna. Nimensä mukaisesti kukissa on voimakas tuoksu.