Luumu
LUUMU (Prunus domestica)
Luumu eli väskynä on Kaukasukselta ja Kaspianmeren alueelta peräisin oleva kivihedelmä. Luumut ovat muodoltaan joko pyöreitä tai soikeita, koko ja väri voi vaihdella paljonkin. Värissä löytyy niin sinisiä, sinipunaisia, punaisia, keltaisia ja vihreitä lajikkeita. Luumun kivi irtoaa yleensä melko helposti hedelmälihasta (lajikeominaisuus), toisin kuin sen alalajilla kriikunalla.
Tuoreen luumun hedelmäliha on maukas ja hyvä janonsammuttaja. Makeat ja mehevät luumut sopivat välipalaksi ja jälkiruoaksi sellaisenaan tai yhdistettynä muiden hedelmien kanssa salaatiksi. Luumu sopii myös juustolautaselle. Tuoreista luumuista voi valmistaa myös piirakoita, torttuja, paistoksia, hilloa ja marmelajia. Tuore luumu sopii myös liharuokien lisukkeeksi.
Luumu säilytetään kylmässä, +0 – +2 asteessa. Tuottaa etyleeniä.