Kiinankaali
KIINANKAALI (Brassica rapa ssp. pekinensis)
Kuten jo nimestä arvaa, on se peräisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty hyvin pitkään. Euroopassa sitä on alettu viljellä vasta 1900-luvulla. Sveitsiin ja Itävaltaan perustettiin 1900-luvun puolivälissä suuria kiinankaaliviljelmiä, ja sieltä kiinankaalin viljely on levinnyt hurjaa vauhtia eri puolille Eurooppaa.
Kiinankaalin kerä on pitkulainen ja tasapaksu. Kiinankaali on väriltään vaaleanvihreä tai kellanvalkoinen. Valo ei pääse viherryttämään sen sisimpiä lehtiä, joten ne ovat hyvin vaaleita. Maultaan kiinankaali on hyvin mieto.
Kiinankaalin maku tulee parhaiten esiin lämpimissä ruuissa. Sitä voi käyttää mm. keitoissa esim. padoissa, kastikkeissa, vuokaruuissa, kääryleissä ja kasvispihveissä. Erityisen hyvin se sopii wok-pannussa paistettavaksi ja kaikkiin itämaisiin ruokiin. Kiinankaali on helppokäyttöinen ja lämpimissä ruuissa se kypsyy valkokaalia nopeammin.
Kiinankaali säilyy hyvin, kun sen säilyttää muovin sisässä +2 – +4 asteen lämpötilassa.