Vihanneksia riittää kesän lopulta kevääseen
Antti Toukola viljelee porkkanaa, sipulia ja punajuurta Toukolan tilalla Asikkalassa. Kesän ensimmäiset porkkanat nostetaan elokuun alussa, ja syksy on vuoden kiireisintä aikaa. Porkkanan myynti varastosta jatkuu huhtikuulle asti.
Kesä on porkkananviljelijälle leppoisaa aikaa.
”Kesällä minulla ei ole vakituisia työntekijöitä, joten se on vähän niin kuin lomaa”, Antti Toukola toteaa.
”Vaikka tietysti porkkanoita saa vahdata, että ne kasvavat. Rikkakasveja täytyy torjua mekaanisesti ja vähän myös kemiallisesti, ja tarvittaessa kastella peltoja.”
Ensimmäiset kesäporkkanat kypsyvät tilalla elokuun alkuun mennessä, ja siitä tahti kiihtyy kohti syksyä. Varastoporkkanaa Toukolan tilalla riittää yleensä huhtikuulle saakka.
”Kiireisintä aikaa ovat syyskuukaudet, jolloin yhtä aikaa nostetaan ja pakataan porkkanaa. Myös joulun alla saa painaa pidempiä päiviä.”
Alkuvuonnakaan kysyntä ei juuri hiljene, vaikka Antin mukaan jotkut luulevat, että porkkananviljelijällä on talvella vapaata.
”Ihmiset kysyvät, että mitä te sitten talvella teette. Mutta silloinhan niitä porkkanoita pakataan ja toimitetaan myyntiin. Kun joulukinkut on syöty, ihmiset ostavat aika hyvin porkkanaa. Aletaan elää taas terveellisemmin.”
Pellolta hihnaa pitkin laatikoihin
Toukolan tilalla viljellään tällä hetkellä viittä eri porkkanalajiketta. Varhaisin lajike nostetaan syyskuuhun mennessä. Se menee heti tuoreeltaan myyntiin, sillä lajike ei säily varastossa juuri ollenkaan.
Kevääseen saakka säilyvät lajikkeet nostetaan lokakuussa. Toukolan kahteen varastoon mahtuu noin tuhat kuutiota porkkanaa. Varaston lämpötila pidetään lähellä nollaa astetta, jotta porkkanat säilyvät mahdollisimman hyvin.
Porkkanoiden nosto sujuu koneellisesti.
”Nostokone nostaa porkkanat kuution laatikoihin ja porkkanat siirtyvät traktoreilla kylmävarastoon. Myöhemmin porkkanat siirretään kylmävarastoista pakkaushalliin, joissa porkkanat pestään ja lajitellaan ennen pakkausta. Pienet porkkanat päätyvät naposteluporkkanoiksi pakkauslinjaston kautta”
Toukolan tilalta toimitetaan porkkanaa kauppoihin Päijät-Hämeen alueelle ja Kouvolaan. Ennen kauppaan toimittamista porkkanat pestään ja pussitetaan.
Pesu riittää kesäporkkanalle
Milloin porkkana on makeimmillaan?
”Porkkanoiden makeus on monen asian summa. Lajike on toki tärkeä, mutta myös maalaji sekä oikea lannoitus kasvukauden aikana vaikuttavat. Esimerkiksi riittävä hivenravinteiden saanti on tärkeää, sillä ne edesauttavat sokerien kertymistä porkkanaan”, Antti Toukola sanoo.
”Kesäporkkanat eivät siis välttämättä ole makeampia kuin talviporkkanat, mutta toki ne ovat tuoreempia.”
Porkkanoita kuuluu säilyttää kylmässä ja valolta suojattuna. Jääkaappi on siis oikea paikka, kellarissakaan ei välttämättä ole tarpeeksi kylmä.
Voiko porkkanan syödä kuorineen?
”Kesäporkkanoita ei välttämättä tarvitse kuoria, vaan pesu vedellä riittää. Syksyllä porkkanat ovat vielä tuoreita, eikä niitä ole juurikaan varastoitu, jolloin varastoinnissa esiintyviä bakteereja voisi niihin iskeä. Mitä pidemmälle kevääseen mennään, sen pidempi on varastointiaika ja riski bakteerien lisääntymiseen kasvaa. Huolellinen pesu on aina hyvä tehdä, oli sitten syksy tai kevät”, Antti sanoo.
Entä jos porkkana alkaa itää jääkaapissa, voiko sen edelleen syödä?
”Yleensä voi. Voi testata, onko se rapsakka ja napakka. Jos se on mennyt veltoksi, ei kannata syödä”, Antti vinkkaa.
Viljelyä jo yhdeksännessä polvessa
Toukolan tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2019.
”Pari vuotta olen itse päässyt päsmäröimään. Oli se aika helppo päätös ja tuntui luontevalta. Olen koko ikäni näissä hommissa ollut. Vanhemmat olivat tehneet hyvän pohjan, josta oli helppo jatkaa”, Antti kertoo.
Hän on jo yhdeksännen polven viljelijä Toukolan tilalla. Porkkanaa Toukolassa on viljelty päätuotteena 1990-luvulta lähtien. Nykyään valikoimaan kuuluvat myös sipuli sekä pienissä määrin punajuuri.
”Panostan melkein kaiken porkkanaan. Punajuurta on vain puoli hehtaaria joulusesonkia varten. Sen myynti alkaa kunnolla vasta marras-joulukuun vaihteessa, kun ihmiset alkavat tehdä laatikoita ja rosollia.”
Tutustu puhtaisiin ja herkullisiin avomaan kasviksiin
Parasta juuri nyt
Herkullisia kasviksia nostetaan pelloilta läpi koko kesän, ja monien satoa riittää ympäri vuoden varastosta myytäväksi. Lue, millaista on viljelijän työ puhtaan ruoan tuottajana.
Makua elämään oman maan pelloilta
Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia.
Hyvinvointia Suomesta
Yhteistyökumppaneina
Grönsakerna räcker till från sensommaren till våren
Antti Toukola odlar morötter, lök och rödbetor på Toukolan tila i Asikkala. Sommarens första morötter skördas i början av augusti och hösten är den mest brådskande tiden under året. Försäljningen av morötter från lager fortsätter till april.
Sommaren är en avslappnad tid för en morotodlare.
”På sommaren har jag inga fast anställda, så det är lite som semester”, säger Antti Toukola.
”Men visst måste man vakta morötterna så att växer de. Ogräs måste bekämpas mekaniskt och i mindre utsträckning kemiskt, och åkrarna måste bevattnas vid behov.”
De första morötterna mognar på gården i början av augusti och därefter accelererar takten mot hösten. Det finns vanligtvis tillräckligt med lagringsmorötter på Toukolan tila fram till april.
”Den mest brådskande tiden är höstmånaderna när morötterna skördas och packas samtidigt. Även under julen får man göra längre dagar.”
Under början av året saktar efterfrågan knappt ner heller, men enligt Antti tror vissa att morotsodlaren har ledigt på vintern.
”Folk frågar att vad du gör då på vintern. Men då förpackas morötterna och levereras till försäljning. När julskinkorna har ätits upp köper människor morötter ganska bra. Man börjar leva hälsosammare igen.”
Från fältet längs bandet till lådorna
Fem olika morotsorter odlas för närvarande på Toukolan tila. Den tidigaste sorten skördas i september. Det säljs omedelbart som färskt, eftersom den inte alls lämpar sig för lagring.
Sorter som lagras ända tills våren skördas i oktober. Gårdens två lager kan rymma cirka tusen kubik morötter. Lagringstemperaturen hålls nära noll grader för att hålla morötterna lagras så bra som möjligt.
Morötter skördas mekaniskt.
”Morotsskördaren lyfter morötterna i lådor som är en kubikmeter stora och morötterna kör med traktor till kyllagret. Senare flyttas morötterna från kyllagret till förpackningshallen, där morötterna tvättas och sorteras innan de packas. Via förpackningslinjen sorteras små morötter till mellanmålsmorötter.”
Från Toukolan tila levereras morötter till butiker i Päijät-Häme-regionen och Kouvola. Före leverans till butiken tvättas morötterna och packas i påse.
Det räcker att sommarmorötter tvättas
När är en morot som sötast?
”Morötternas sötma är summan av många saker. Sorten är naturligtvis viktig, men typen av jord och rätt gödsling under växtsäsongen har också inverkan. Till exempel är tillräckligt med spårämnen viktigt eftersom det främjar ackumulering av sockerarter i morötter, säger Antti Toukola.
”Sommarmorötter är inte nödvändigtvis sötare än vintermorötter, men naturligtvis är de färskare.”
Morötter ska förvaras i kylskåp och skyddas mot ljus. Så kylskåpet är rätt plats, för även i källaren kanske det inte är tillräckligt kallt.
Kan en morot ätas med skal?
”Sommarmorötter behöver inte nödvändigtvis skalas, men det räcker att tvätta dem med vatten. På hösten är morötterna fortfarande färska och de har inte lagrats länge. Under lagring kan bakterier angripa morötterna. Ju längre in på våren, desto längre är lagringstiden och desto större är risken för att bakterierna ökar. Noggrann tvätt av morötter är alltid bra, oavsett om det är höst eller vår, säger Antti.
Vad händer om moroten börjar gro i kylen, kan den fortfarande ätas?
”Vanligtvis kan du. Testa om moroten ännu är krispigt och fast. Om den har blivit slattrig är det inte värt att äta den, föreslår Antti.
Odling redan i nionde generationen
Generationsväxling gjordes på Toukolan tila 2019.
”Under ett par år har jag själv fått driva gården. Det var ett ganska enkelt beslut och det kändes naturligt. Jag har jobbat med det här hela mitt liv. Föräldrarna hade byggt upp en bra grund som det var lätt att fortsätta med”, säger Antti.
Han är redan nionde generationens jordbrukare på Toukolan tila. Morötter har odlats här som huvudprodukt sedan 1990-talet. Idag ingår det i sortimentet också lök och, i mindre utsträckning, rödbetor.
”Jag satsar nästan allt på morötter. Det finns bara en halv hektar rödbetor till julsäsongen. Försäljningen av rödbetor börjar inte ordentligt förrän i början av november-december, då folk börjar göra lådor och rosoll.”
Bekanta dig med rena och läckra frilandsgrönsaker
Bäst just nu
Läckra grönsaker skördas från åkrarna under hela sommaren, och många grönsakers skörd räcker för hela året. Läs om odlarnas arbete med att odla ren mat.
Sätt smak på livet från finländska åkrar
Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta smak, lätthet och välmående till livet. Läs mera..