Kotimaista sipulia koko vuoden tarpeiksi


Ahvenanmaalainen Johan Holmqvist on yksi niistä viljelijöistä, joiden ansiosta suomalaiset saavat kotimaista sipulia ympäri vuoden. Hänen mielestään Suomessa asiat ovat hyvin, sillä kuluttajat arvostavat kotimaisia tuotteita enemmän kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Johan Holmqvist (oik.) ja Jon Eriksson ovat ahvenanmaalaisia sipulinviljelijöitä. He kuuluvat Osuuskunta Ålands Trädgårdshalliin, joka toimittaa kasviksia kauppoihin kaikkialle Suomeen.

Johan Holmqvist viljelee kelta- ja punasipulia sekä perunaa Södergårdsin tilalla Ahvenanmaan Hammarlandissa. Hän haluaa kiittää suomalaisia kuluttajia kotimaisten tuotteiden arvostamisesta.

”Olen asunut viisi vuotta Ruotsissa ja opiskellut siellä. Tunnen monia ruotsalaisia viljelijöitä, jotka ovat meille kateellisia siitä, että Suomessa kuluttajat arvostavat kotimaisia tuotteita ja ovat valmiita maksamaan niistä vähän enemmän.”

Johanin mukaan on montakin syytä, miksi suomalaisten kannattaa valita kotimainen kasvis. Omavaraisuus on tärkeää mahdollisten kriisitilanteiden varalta. Tärkeimpänä syynä hän pitää kuitenkin kotimaisen tuotannon vastuullisuutta.

”Suomessa ruoka tuotetaan paljon kestävämmällä tavalla kuin muualla maailmassa. Meillä on tarkat vaatimukset veden käsittelystä, kasvinsuojeluaineiden käytöstä, työolosuhteista – oikeastaan kaikesta. Jos ostamme tuotteita muista maista, emme voi vaikuttaa siihen, miten ruokamme tuotetaan.”

Varastoa riittää seuraavaan kesään saakka

Viljelijöiden tavoitteena on, että suomalaiset saisivat kotimaista sipulia ympäri vuoden. Osa viljelee varhaisia lajikkeita, jotka myydään jo kesällä. Johan Holmqvist on keskittynyt varastosipulin viljelyyn tarkoituksenaan varastoida sitä niin pitkään kuin mahdollista.

”Viime vuonna oli ensimmäinen kerta minun urallani, kun varastosipulit riittivät siihen saakka, kunnes kesän uudet sipulit kypsyivät. Uutta satoa saadaan suunnilleen heinäkuun puolivälistä lähtien”, Johan kertoo.

Varastosipulin viljely alkaa Södergårdsin tilalla istukassipulien kylvämisellä huhtikuun loppupuolella. Kasvukauden aikana torjutaan rikkakasveja ja kastellaan tarvittaessa peltoja.

Sipulit nostetaan elokuussa ja jätetään maahan kuivumaan. Elo-syyskuun vaihteessa ne viedään varastoon, jossa niitä kuivatetaan vielä kuukauden verran. Sen jälkeen varaston lämpötilaa lasketaan syksyn mittaan, kunnes lämpöä on noin puoli astetta. Varastosta sipuleita aletaan toimittaa kauppoihin yleensä kevättalvella.

Ennen kauppaan toimittamista tai varastoimista sipuleiden annetaan kuivua maan päällä muutaman viikon ajan.

Säilytä sipulit jääkaapissa

Sipulin varastoinnissa ja säilytyksessä on tärkeää, että lämpötila pysyy riittävän kylmänä.

”Sipuli on kaksivuotinen kasvi. Jos lämpötila vaihtuu kylmästä lämpimään, sipuli herää ja voi alkaa itää. Sen takia pidän varaston lämpötilan mahdollisimman kylmänä, noin puolessa plusasteessa”, Johan sanoo.

Kotona sipulia pitäisi säilyttää jääkaapissa, sillä huoneenlämmössä ja valoisassa paikassa itämisprosessi voi käynnistyä.

Onko itämään alkanut sipuli käyttökelvoton vai voiko sen vielä syödä?

”Ei sen syöminen vaarallista ole. Jos sipuli on alkanut itää, vihreän keskiosan voi poistaa”, Johan sanoo.

Vastanostettuja sipuleita.

Neljän sipulin hampurilainen on viljelijän suosikki

Sipulinviljelijällä vuoden kiireisimpiä aikoja ovat kevään kylvötyöt sekä sadonkorjuu syksyllä.

”Silloin kuluu paljon työtunteja. Työ on raskasta, mutta yksinkertaista. Kasvukauden aikana työ taas on kevyempää, mutta vähän stressaavampaa”, Johan sanoo.

”Alkukesällä pellolla täytyy käydä monta kertaa päivässä, seurata kasvua ja säätää kasvinsuojeluaineita. Niitä täytyy osata käyttää niin, että pääsee eroon rikkakasveista, mutta ei vahingoita sipuleita.”

Johan tiesi jo lapsena haluavansa maanviljelijäksi. Ammatilla on suvussa pitkät perinteet, sillä Södergårdsin tila on kuulunut suvulle jo 1600-luvulta lähtien. Johan osti tilan isältään vuonna 2016.

”Tämä työ sopii minulle hyvin, sillä saan itse päättää tekemisistäni. Mitä enemmän saan satoa, sitä enemmän tienaan. Voin miettiä, haluanko tehdä enemmän töitä tai voisinko työskennellä fiksummin”, Johan toteaa.

Entä mikä on sipulinviljelijän oma suosikkiresepti?

”Paistettu sipuli on aina hyvää. Hampurilainen on siitä hyvä, että sen kanssa voi syödä sipulia eri muodoissa: raakana, paahdettuna, paistettuna ja pikkelöitynä”, viljelijä vinkkaa.

Sadonkorjuuaikaan sipulitilalla riittää vilskettä.

 

 

Parasta juuri nyt

Herkullisia kasviksia nostetaan pelloilta läpi koko kesän, ja monien satoa riittää ympäri vuoden varastosta myytäväksi. Lue, millaista on viljelijän työ puhtaan ruoan tuottajana.

 

 

 

 

Makua elämään oman maan pelloilta

Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia. Lue lisää…

 

 

 

 

HYVINVOINTIA SUOMESTA:

                             

 

Yhteistyökumppaneina:

 

                   

 

             

 

 

 

Inhemsk lök för hela årets behov

Johan Holmqvist från Åland är en av odlarna som förser finländarna med inhemsk lök året runt. Enligt honom är läget bra i Finland, eftersom konsumenter värdesätter inhemska produkter mer än i många andra europeiska länder.

Johan Holmqvist (till höger) och Jon Eriksson är lökodlare från Åland. De tillhör kooperativet Ålands Trädgårdshall, som levererar grönsaker till butiker över hela Finland.

Johan Holmqvist odlar gul och röd lök samt potatis på gården Södergårds i Hammarland, Åland. Han vill tacka finländska konsumenter för att de uppskattar inhemska produkter.

”Jag har bott i Sverige i fem år och studerat där. Jag känner många svenska jordbrukare som är avundsjuka på oss att konsumenter i Finland värdesätter inhemska produkter och är villiga att betala lite mer för dem.”

Enligt Johan finns det många orsaker för finländarna att välja inhemska grönsaker. Självförsörjning är viktigt vid en kris. Han anser dock att den inhemska produktionens ansvarsfulla arbete är huvudorsaken.

”I Finland produceras mat på ett mycket mer hållbart sätt än i resten av världen. Vi har strikta krav på vattenhantering, användning av växtskyddsmedel, arbetsförhållanden – egentligen gällande allt. Om vi ​​köper produkter från andra länder kan vi inte påverka hur maten produceras.”

Lagren räcker fram till nästa sommar

Målet för odlarna är att finländarna ska få inhemsk lök året runt. En del odlar tidiga sorter som säljs redan på sommaren. Johan Holmqvist har fokuserat på odling av lagringslök i syfte att lagra den så länge som möjligt.

”Förra året var första gången i min karriär som lagerlökarna räckte tills sommarens nya lökar mognade. Ny skörd finns det ungefär att tillgå från mitten av juli”, säger Johan.

Lökodlingen börjar på Södergårds med sådd av sättlökar i slutet av april. Under växtsäsongen kontrolleras ogräs och vid behov bevattnas odlingarna.

Lökupptagningen sker i augusti och då lämnas löken på marken för att torka. Vid månadsskiftet augusti-september tas löken in i ett lager där de torkas ytterligare en månad. Lagringstemperaturen sänks sedan under hösten tills värmen är ungefär en halv grad. Från lagret levereras lök till butiken vanligtvis på vårvintern.

Innan leverans till butiken eller lagret får lökarna torka på marken i några veckor.

Förvara lökarna i kylen

När du lagrar och förvarar lök är det viktigt att temperaturen hålls tillräckligt kall.

”Löken är en tvåårig växt. Om temperaturen växlar från kall till varm, vaknar löken och kan börja gro. Därför håller jag lagringstemperaturen så kall som möjligt, ungefär en halv plusgrad”, säger Johan.

Hemma bör lökarna förvaras i kylen, eftersom grobarheten kan börja vid rumstemperatur och på en ljus plats.

Är lök som har börjat gro oanvändbar eller kan den fortfarande ätas?

”Inte är det farligt att äta den. Om löken har börjat gro, kan den gröna mittdelen tas bort, säger Johan.

Nyupptagen lök.

Hamburgare med fyra slags lök är odlarens favorit

Årets mest brådskande tider för lökodlaren är sådden på våren och skörden på hösten.

”Det är då man spenderar många arbetstimmar. Arbetet är tungt men enkelt. Under växtsäsongen är arbetet däremot lättare men lite mer stressande”, säger Johan.

”På försommaren måste du besöka fältet många gånger om dagen, följa med tillväxten och justera användningen av växtskyddsmedel. Växtskyddsmedel måste man kunna använda på ett sådant sätt att man blir av med ogräset utan att skada lökarna.”

Johan visste redan som barn att han ville bli jordbrukare. Yrket har en lång tradition i familjen, eftersom Södergårds gård har tillhört familjen sedan 1600-talet. Johan köpte gården från sin far 2016.

”Det här jobbet passar mig bra eftersom jag själv får bestämma vad jag ska göra. Ju mer jag får skörd, desto mer tjänar jag. Jag kan fundera om jag vill göra mer arbete eller om jag kan arbeta smartare”, konstaterar Johan.

Och vilket är då lökodlarens eget favoritrecept?

”Stekta lök är alltid gott. En hamburgare är bra eftersom du kan äta lök med den i olika former: rå, rostad, stekt och syltad, föreslår odlaren.

Under skördetiden är mycket liv och rörelse på lökgården.

 

 

Bäst just nu

Läckra grönsaker skördas från åkrarna under hela sommaren, och många grönsakers skörd räcker för hela året. Läs om odlarnas arbete med att odla ren mat.

 

 

 

 

Sätt smak på livet från finländska åkrar

Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta smak, lätthet och välmående till livet. Läs mera…

 

 

 

 

VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:

 

I samarbete med: